Kastav 25. svibanj 2022. Klaudio Vrančić

Kastav će svoj dan proslaviti uz brojna događanja 

 Kastav će svoj dan proslaviti uz brojna događanja 
Bogat program obilježavanja Dana Grada Kastva započet će ovog vikenda i potrajati sve do 13. lipnja

“Sretni smo što se možemo vratiti starim navikama i što će Kastav ponovno biti prepoznat po brojnim događanjima”, istaknuo je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac na današnjoj konferenciji za medije, zahvalivši svim udrugama, klubovima i građanima koji su pomogli u organizaciji proslave Dana Grada. 


A program će započeti već ove subote, 28. svibnja, kada je na rasporedu 47. Kastafski kros i 18. Memorijalna utrka Zehrid Kadrić Zeko. Nešto kasnije istog dana Spinčićeva muzika bit će domaćin 47. Susreta puhačkih orkestara Istre.

47. Susret puhačkih orkestara Istre

“Nastupit će 13 orkestara i 2 mažori tima. Program počinje u 13 sati okupljanjem orkestara, u 14 sati kreće defile ulicama grada Kastva, a u 16 sati koncertni dio, koji će trajati do navečer”, najavljuje Lorena Blažić Pošćić, predsjednica GD Spinčići.


Izdvojiti treba i dvodnevnu manifestaciju “Kastav Smart City”, što će se prvi puta održati u sklopu proslave Dana Grada Kastva.

Kastav Smart City

“To je prva kastavska manifestacija ovog formata i sadržaja. Cilj dvodnevne manifestacije Kastav smart city je popularizacija teme poput održivog razvoja, zelene tranzicije, pametnog stanovanja i novih tehnologija”, rekao je Renato Stanković, voditelj Smart city projekata u Gradu Kastvu.


Spomenuti svakako treba i svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Kastva, koja će se premijerno održati na novouređenoj Lokvini. 

Svečana sjednica na novouređenoj Lokvini

“Na svečanoj sjednici ćemo tradicionalno dodijeliti gradske nagrade laureatima, a ove godine to su profesorica Zorina Pinoza Kukurin, umjetnik Željan Pavić i Boćarski klub Kastav“, najavila je predsjednica Gradskog vijeća Mirela Smojver.


Najmlađi će na svoje doći 12. lipnja, kada je na rasporedu tradicionalni “Dječji dan”, koji nudi zanimljiv program. 

“Dječji dan”

“Dječji dan održava se već godinama u sklopu proslave Dana Grada. Startamo u jutarnjim satima prijavama za Miću slikarsku delavnicu. Djeca će oslikavati motive našeg grada. Na Fortici će se održavati niz likovno- kreativnih radionica, nakon čega su na rasporedu predstava za djecu i proglašenje najuspješnijih radova.”, kazala je Ivana Cetina predsjednica Društva naša djeca Kastav.


Spomenuti treba i 59. Kastavske sportske igre, što će se održavati od 28. svibnja do 13. lipnja. Organizatori su pripremili odbojkaški, malonogometni, košarkaški, šahovski i karate turnir.

59. Kastavske sportske igre

“Poseban naglasak ove je godine na sportskim aktivnostima. Od danas pa do 13. lipnja Kastav će biti prepun sportskih natjecanja i lijepih događanja. Osim sportskih udruga i osnovne škole, ove smo godine uključili i udruge rekreativaca i umirovljenika. Naglasak je na čak 59. Kastavskim sportskim igrama, na koje smo iznimno ponosni“, najavio David Burburan, voditelj sportskih aktivnosti Grada Kastva.


Detaljan program i satnicu događanja povodom ovogodišnjeg Dana Grada Kastva možete pogledati OVDJE