Kastav 7. lipanj 2016.

Kastav, gradilište objekata i dobrih ideja

Kastav, gradilište objekata i dobrih ideja
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, kojoj su nazočili brojni uzvanici, obilježen je Dan grada Kastva. Bila je to idealna prilika za osvrt na sve učinjeno, ali i najavu brojnih projekata koji su ispred Grada Kastva.
 
Proslava Dana grada ove je godine protekla u znaku nekoliko jubileja. Najveći je svakako 150. obljetnica osnivanja Kastavske čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri, koja je bila žarište narodnog preporoda i borbe za hrvatski jezik. No, nisu samo jubileji razlog za zadovoljstvo.
 
“Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo jer ovogodišnji Dan grada slavimo u još ljepšem, naprednijem i ugodnijem Kastvu. Mnogo je toga učinjeno ili započeto u protekloj godini. Zaista treba biti sretan onaj koji je rođen, ili ima priliku živjeti, u ovom gradu,” rekao je Dalibor Ćiković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kastva, koji je otvorio svečanu sjednicu.
 
Kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović iskoristio je priliku i osvrnuo se na sve učinjeno u proteklih godinu dana.
 
Mala nezaposlenost i velika ulaganja
 
“Završava se ciklus strateškog pozicioniranja Kastva kao mjesta u kojem ljudi rado žive, u kojem se rado naseljavaju. Zamjetno je bogatstvo društvenog života koji se očituje u kulturnim, sportskim i edukacijskim sadržajima. Aktivni su doprinos predškolska i školska aktivnost s iznimno stručnom i kvalitetnom uslugom prema našoj djeci i njihovim roditeljima. Stanovništvo je radno aktivno, a nezaposlenost vrlo niska i trenutno iznosi ispod 6%. Građane nismo opterećivali plaćanjem prireza. Statistika nas svrstava među najboljih 19 gradova kad govorimo o učinkovitom upravljanju gradskom imovinom. Na 2. smo mjestu u Hrvatskoj po izdvajanjima za socijalna davanja građanima. Izdvajamo svega 4.37% za plaće zaposlenika gradske uprave, a kad uključimo mene i moje zamjenike ta brojka iznosi prihvatljivih 5.26%. Suradnja s okolnim gradovima i općinama, državnim institucijama i Primorsko- goranskom županijom je na visokom nivou. Ulaže se desetak milijuna kuna u sustav vodoopskrbe i odvodnje te dva do tri milijuna kuna u cestovnu infrastrukturu. Završava se rekonstrukcija i dogradnja škole vrijedna gotovo sedam milijuna kuna. Petnaestak milijuna ulažemo u nove jaslice i novo groblje. Počela je rekonstrukcija stoljetne Crekvine uz nepovratnih milijun kuna dobivenih od ministarstva turizma. Gotovo sve što smo obećali do kraja mandata bit će gotovo. Kastav je gradilište objekata i dobrih ideja i mjesto druženja, susreta i zajedništva,” rekao je Lukanović te čestitao Kastavcima Dan grada, uz poznati kastavski slogan- “složimo se”.
 
Kako se od prošlosti ne živi Lukanović je najavio i brojne projekte poput: Doma kulture, Centra za vodene sportove, Instituta za pčelarstvo, uređenja trgova Crekvina i Lokvina i gradskih bedema, izgradnje cjelovitog kanalizacijskog sustava i Kuće Belice.
 
Dodatnih sto tisuća županijskih kuna
 
Na kastavsko su slavlje pristigli i brojni čestitari iz okolnih gradova i općina. U njihovo je ime Kastavcima čestitao načelnik Općine Matulji Mario Ćiković.
 
Erik Fabijanić predsjednik Županijske skupštine Primorsko- goranske županije na Kastav nije došao praznih ruku. Za opremanje kastavske osnove škole, koja će od iduće školske godine imati pet novih učionica i dva kabineta, Fabijanić je najavio i dodatnih sto tisuća kuna.
 
Krešo Marić počasni Kastavac
 
Na kraju svečane sjednice dodijeljene su tradicionalne nagrade i priznanja. Godišnje nagrade Grada Kastva dobili su: Vilko Saršon član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kastav, Blanka i Mirko Brbot koji su velik dio radnog vijeka proveli u Njemačkoj, a iskazali su se velikom humanošću, posebno tijekom Domovinskog rata te Ferucio Muzica predsjednik uprave tvrtke Montelektro, koja zapošljava više od 90 djelatnika i ostvaruje iznimne rezultate.
 
Počasnim građaninom proglašen je “slavonski Kastavac“ Krešo Marić, dugogodišnji vinkovački kulturni djelatnik, koji surađuje s kastavskom Turističkom zajednicom i Gradom Kastvom te tako povezuje Primorje s unutrašnjosti Hrvatske.
 
Javno priznanje posmrtno je dodijeljeno nedavno preminuloj Teodori Dubrović, diplomiranoj psihologinji i uvijek aktivnoj sudionici kastavskih društvenih zbivanja.
 
Proslavu Dana Grada Kastva svojim su nastupima uveličali: Spinčićeva muzika i muška Klapa Kastav te Ena Lešić i Antonela Doko.