Kastav 27. srpanj 2022. Klaudio Vrančić

Kastav i Klana turistički će iskorak napraviti zajedno

Kastav i Klana turistički će iskorak napraviti zajedno

Grad Kastav i Općina Klana uskoro će imati zajedničku Turističku zajednicu, što će otvoriti nove mogućnosti za rast, razvoj ali i dobivanje poticaja

Kastav i Klana su, kroz Gradsko odnosno Općinsko vijeće, donijeli odluku o udruživanju i osnivanju zajedničke Turističke zajednice. Čeka se samo službeno odobrenje resornog ministarstva pa bi Turistička zajednica grada Kastva i općine Klana s radom mogla početi već ove godine. 


“Sretni smo što smo postigli dogovor i uspjeli se udružiti. Naš kraj ima velike potencijale za razvoj turizma. Imali smo ideju o osnivanju Turističke zajednice, ali financiranje, s obzirom na mali broj subjekata i iznajmljivača, nije bilo moguće. Ovime smo dobili mogućnost za razvoj potencijala. Šuma Lužina nas povezuje s Kastvom, a Klana ima i druge turističke adute”, poručila je Željka Sarčević Grgić, načelnica Općine Klana, naglasivši kako Klana od Kastva može mnogo naučiti te postati prepoznatljiva na turističkom tržištu.


“Kastav ne može samostalno imati veliku turističku priču na inozemnom tržištu. Ovakva udruživanja su nešto na čemu moramo još intenzivnije raditi te na turizam gledati mnogo šire od naših administrativnih granica, koje nas ne razdvajaju nego spajaju. Željeli smo dalje razvijati priču o našim šumama, stazama i šetnicama te u njih zajednički ulagati”, kazao je Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva, napomenuvši kako ovakva spajanja otvaraju mogućnost sufinanciranja određenih projekata državnim sredstvima.


“Kastav ima višegodišnje iskustvo u razvoju selektivnih oblika turizma i to je ono što predstavlja budućnost cijelog ovog kraja. To je ono što u Kastvu već godinama funkcionira i siguran sam da ćemo dio toga podijeliti s Klanom. Klana je svojom ponudom, potencijalima i resursima vrlo komplementarna s Kastvom te je logika udruživanja jasna. Kastav i Klana od njega će imati velike benefite u razvoju i formiranju novih turističkih proizvoda”, rekao Saša Brusić direktor Turističke zajednice grada Kastva.


Koncert na Gradini u Klani

A plodovi nove suradnje bit će vidljivi već početkom kolovoza. Naime, 2.8. u 21 sat, u sklopu europske turneje jazz kvarteta gitarističkog virtuoza, Ratko Zjača & Nocturnal Four nastupit će na Gradini u Klani.