Kastav 19. lipanj 2016.

Kastav pretvoren u veliku galeriju

Kastav pretvoren u veliku galeriju
14. “Vela umjetnička delavnica” na Kastvu je okupila četrdesetak sudionika, koji su staru gradsku jezgru na jedan dan pretvorili u veliku galeriju na otvorenom. Stručni žiri najboljim umjetničkim djelom proglasio je rad Tome Gerića, kojem je tako pripala i čast da samostalno izlaže u sklopu obilježavanja Jelenine 2017.
 
Ovogodišnja 14. “Vela umjetnička delavnica”, manifestacija izložbenoga, prodajnoga i nagradnog karaktera okupila je četrdesetak sudionika iz Primorsko-goranske, Istarske i Međimurske županije.
 
Organizatori su umjetnike rasporedili po atraktivnim lokacijama u samom srcu Kastva. Šetnja starim gradom danas je tako imala posebnu draž. Fortica, Trg Istarske vile, Školska ulica, šterne ispred ulaza u Gradsku upravu te ulice Zakona kastafskega i Vjekoslava Spinčića do Voltice zasjali su u novom, umjetničkom ruhu. 
 
Tročlani žiri (Ervin Dubrović, Branka Arh i Tamara Mataija) nije imao lak posao. No, na kraju su ipak dodijeljene dvije nagrade. Najboljim umjetničkim djelom proglašen je rad Tome Gerića kojem je, uz šest tisuća kuna, pripala i čast da samostalno izlaže u sklopu izložbenoga programa svečanoga obilježavanja dana zaštitnice grada Kastva, Jelenine 2017.
 
U kategoriji Ex tempore nagradu, u iznosu od dvije tisuće kuna, stručni je žiri dodijelio Nataši Bezić.
 
Posebnost ovogodišnje delavnice bio je prateći glazbeno- filmski program, koji se tijekom cijelog dana održavao u staroj Gradskoj loži. Prikazane su razglednice i fotografije iz fundusa Muzejske zbirke Kastavštine pod nazivom “Kastav od nekad”. Održane su projekcije filmova “Ferali” Damira Sroka, “Grad po mjeri čovjeka” Donalda Vukasa te “Gore, va Kastve” Ines Greblo.
 
Za glazbeni dio u popodnevnim su se satima pobrinuli Orkestar Nike Polesa sastavljen od dvadesetak njegovih učenika, od kojih najmlađi ima samo šest godina te Damir Halilić Hal.