Kastav 30. kolovoz 2016.

Kastavci dobili novi vrtić

Kastavci dobili novi vrtić
U novoj pedagoškoj godini, koja počinje 1. rujna, u Kastvu neće biti djece neupisane u vrtić. Naime, Dječji vrtić Vladimir Nazor bogatiji je za novi objekt u kojem će boraviti najmlađi Kastavci, od jedne do tri godine starosti. 

Sretniji od djece u Kastvu su od danas samo roditelji kojima su riješeni problemi s čuvanjem djece. Kolika je bila potreba za novim objektom, najbolje pokazuju prošlogodišnje brojke kada je u Kastvu 70-ero djece ostalo neupisano.

Prekrasna zgrada na Šporovoj jami, moderno opremljena, službeno je otvorena uz nazočnosti brojnih uzvanika. Ravnateljica Helena Unković Budimlija poželjela je okupljenima dobrodošlicu te zahvalila svima koji su omogućili otvorenje zgrade, u kojoj će boraviti 6 skupina jasličke djece. Posebne zahvale uputila je gradonačelniku Ivici Lukanoviću s kojim je prerezajući vrpcu i otvorila novi objekt. Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo veliki dan za Kastav te zahvalio izvođačima koji su zgradu izgradili i prije ugovorenog roka. 

“Djeca su u novi vrtić upisana još u svibnju, što pokazuje da smo bili hrabri, ali i vjerovali da će sve biti gotovo na vrijeme,” dodao je Lukanović.

Uzvanici su potom obišli vrtić te su se, zadovoljni viđenim, složili kako bi se rado vratili u vrtićke dane. 
 
“Kastafske sardelice”

Novi vrtić sastoji se od 6 velikih soba u kojima će boraviti djeca. Svaka soba ima svoju kupaonu, a tu su još garderobe, kuhinja, pomoćne prostorije, zbornica te prostor za roditelje. Zidove jaslica krase fotografije kastavskog umjetnika Saše Jantoleka. Vrtić ima dvije velike prostrane terase, a sve je pod video nadzorom. Vrijednost nove zgrade je 12 i pol milijuna kuna (bez PDV-a). U jaslicama je zaposleno 12 osoba.

Četvrtak 1. rujna u četiri objekta Dječjeg vrtića Vladimir Nazor ukupno će krenuti 310 djece. Uz djecu s kastavskog područja vrtić će pohađati i djeca iz okolnih općina. 1999. godine, kada je vrtić otvoren, bile su tek dvije skupine djece.

Uz ponosne Kastavce otvorenje su uveličali predstavnici gradova i općina iz riječkog prstena, primorsko goranske županije te resornog ministarstva. U zabavnom dijelu nastupila je Ženska klapa Kastav, čije su dvije članice i zaposlene u vrtiću. Ime vrtića “Kastafske sardelice” dala je upravo jedna od teta te tako oživjela legendu o Kastavcima koji su sadili sardelice, a koja će se itekako prepričavati novim kastavskim naraštajima.