Kastav 4. listopad 2020.

Kastavci i Kastavke ne daju svoju Belu nedeju

Kastavci i Kastavke ne daju svoju Belu nedeju

Tradicionalnim pozdravom “Beloj nedeji” obilježen je “najveći kastafski blagdan”. Iako znatno malobrojniji Kastavci i njihovi gosti i ove su godine nazdravili uz čašu mladoga vina “da se užanca ne zatare”.

I oni najstariji će se morati dobro zamisliti kako bi se prisjetili kada su posljednji puta prve nedjelje u listopadu lakoćom našli parking u i oko grada na brege. Nedostajao je danas samanj s rukotvorinama i domaćim proizvodima, koji je godinama krasio kastavsku uzbrdicu. Nije bilo ni uobičajene vreve na Fortici, Trgu Matka Laginje i u staroj gradskoj jezgri. 


No, da “najveći kastafski blagdan” neće proći samo tako najavila je Spinčićeva muzika, čiji su prepoznatljivi ritmovi malo prije podneva odjeknuli gradom. Na Fortici se zavijorila zastava koju su podigli kastavski vatrogasci, a izostao nije ni tradicionalni kastavski “Pozdrav Beloj nedeji”. 


U Aleji velikana zasvirali su sopilaši Klaudije Dunato i Branko Brnić te mladi harmonikaš Dorian Rubeša, a zapjevale su članice KUD- a Učka. Sven Sušanj pročitao je tekst “Bela nedeja”, a okupljene je pozdravio i prvi čovjek grada na brege- gradonačelnik Matej Mostarac, poručivši kako je Bela nedeja dan koji za Kastav znači očuvanje tradicije i zavičajnosti.  


Tradiciju su danas čuvali i kastavski ugostitelji. Iako zbog aktualne situacije ove godine nisu mogli imati svoje štandove odlučili su se na hvalevrijednu gestu te su na Trgu Matka Laginje počastili posjetitelje čašom mladog vina- “da se užanca ne zatare”. 


A sudeći po viđenome za stare užance u Kastvu straha nema. Prva nedjelja u listopadu 2020. možda neće biti pamćena po mnogo toga dobroga, ali će je se ostati zabilježena kao “Bela nedeja” u kojoj su Kastavci još jednom pokazali koliko vole i čuvaju svoje običaje.


Nakon “Pozdrava Beloj nedeji” u Aleji velikana je održan koncert zborova i vokalnih sastava Kastavštine- “Draga nam je zemlja”, posvećen 140 obljetnici rođenja i 60 obljetnici smrti Ivana Matetića Ronjgova. 
 

Svoj doprinos ovogodišnjoj Beloj nedeji danas su izložbama dali i kastavski umjetnici Saša Jantolek i Željan Pavić, a već sutra, na Beli pundejak, u restoranu hotela Kukuriku održat će se stručna radionica “Med- i- teran z’ Kastva”.