Kastav 20. listopad 2016.

"Kastavci moraju biti ponosni na svoje pretke"

"Kastavci moraju biti ponosni na svoje pretke"
Povodom obilježavanja 150. obljetnice osnutka Čitalnice u Kastvu, prve hrvatske čitaonice u Istri, u Gradskoj vijećnici Grada Kastva najavljen je međunarodni Znanstveni skup.

Središnje događanje programa obilježavanja velike obljetnice, 150. godina od osnutka Čitalnice u Kastvu, bit će međunarodni Znanstveni skup, što će se održati 27. i 28. listopada prostoru Gradske vijećnice Grada Kastva. 

Znanstveni skup održat će se u suradnji sa Zavodom za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, okupit će 20-ak eminentnih izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Poljske i Mađarske. Kroz dva će se dana održati brojna predavanja i izlaganja, a rezultat skupa bit će zbornik radova, najavljen za 2017. godinu.
 
Mnogo više od čitaonice

Na samom otvaranju skupa, 27. listopada u 17 sati, bit će predstavljena i Knjiga počasnih gostiju s članskim iskaznicama, u koju će se upisati svi sudionici i gosti, a bit će dio protokola Grada Kastva.

“Kastavska Čitalnica bila je puno više od same čitaonice. Čitalnica je bila samo paravan. Tu su se odvijali puno važniji poslovi koji su tada mučili i brinuli naš kraj. Preporodna uloga Grada Kastva tih je godina bila vrlo značajna za sudbinu hrvatskog naroda na ovim područjima u to doba i ja sam kao žitelj Kastva i sadašnji gradonačelnik ponosan na taj dio naše povijesti,” naglasio je predsjednik organizacijskog odbora Ivica Lukanović.

“Čitalnica je jedna od najznačajnijih hrvatskih institucija, koja je osnovana u Kastvu. 60-ih godina je došlo do velikog napada na hrvatstvo. Kako su Kastavci bili hrabri, to je nevjerojatno i vi se morate ponositi svojim precima. To je prva hrvatska čitaonica u zapadnoj Hrvatskoj, a osim toga bila je i prvo političko udruženje. Ova proslava obljetnice je nešto divno, perfektno i želim da i dalje tako nastavite,” poručio je akademik Petar Strčić.
 
Bogat program obilježavanja

Bogat program proslave započeo je još u lipnju ove godine, u organizaciji Odbora za proslavu, na čelu s predsjednikom, gradonačelnikom Ivicom Lukanovićem te počasnim predsjednikom, akademikom Petrom Strčićem.

U lipnju je otvorena izložba Saše Jantoleka i Željana Pavića “Čitalnica i slikari”, održano je natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju ČA- čitalnica, a promovirana je i knjiga Zvonka Turka “Va Kastav gren sad svoj”.
 
Danas predstavljanje zvučne Čakavčice

Nakon što je prošle godine predstavljeno tiskano izdanje u Gradskoj vijećnici će danas u 18 sati biti predstavljena zvučna Čakavčica, čakavska početnica, čitanka i elektronički udžbenik, autorice Dragice Stanić.

“Sada je Čakavčica kompletna, tonski obrađena, prilagođena novim naraštajima, koji su medijski osviješteni. Želimo da se čakavština sačuva, da se drži do toga,” poručila je Dragica Stanić.

U 19:30 je na rasporedu otvorenje izložbe “150 godina osnutka Kastavske Čitalnice“ u Muzejskoj zbirci Kastavštine.

Program proslave održava se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Primorsko-goranske županije, Istarske županije i Grada Kastva.