Kastav 4. listopad 2015.

Kastavci proslavili najveći "blagdan"

Kastavci proslavili najveći "blagdan"
Najveći kastavski blagdan, kako na Kastavštini često tepaju Beloj nedeji, proslavljen je u velikom stilu, unatoč lošem vremenu koje je pokušalo pokvariti tradicionalnu feštu. Jutarnjem “Pozdravu Beloj nedeji” prisustvovao je i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Promenadnim nastupom Glazbenog društva Spinčići i Limene glazbe KUD-a Matka Laginja jutros je počelo obilježavanje Kastavcima najdraže nedjelje. 

Svečanom otvaranju Bele nedeje, u društvu kastavskog gradonačelnika Ivice Lukanovića, nazočio je i premijer Zoran Milanović. 

“Ovakvi skupovi su da bi ljudi bili zajedno, ovo je zdrav oblik zajedništva, da bi se družili, pričali, nešto pojeli nešto i popili i nakon toga otišli doma. Dakle, da završi rat i da počne jedan dugi domovinski mir,” poručio je Milanović. 

“Bela nedeja je najveći kastavski blagdan kega saki Kastavac dobro pozna i štima i trudi se da bude domaćin, ki stvara jednu atmosferu sloge, zajedništva i veselja. Fešta od belega mladega vina, Belice, je stara tradicija. 1400. leta va statute Grada Kastva zapisano je da Bela nedeja postoji jako dugo. Tradicija je stara priko 700 let,” rekao je Lukanović. 

Uz Glazbeno društvo Spinčići i KUD Matka Laginje u svečanom otvaranju, u Aleji velikana, sudjelovali su: vatrogasna mladež DVD-a Kastav, mladi glazbenici ustanove I. M. Ronjgov, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka, Čakavčići, Dorian Rubeša i zbor Osnovne škole Milan Brozović. 
 
Večernja fešta uz Super Cover Band i Oberkrainer

Rijeka posjetitelja i ove je godine krenula uzvodno, u “grad na brege”, u kojem sajamske i ugostiteljske ponude, kao i kuturno- zabavnih sadržaja nije nedostajalo. Što se glazbenog dijela tiče Kastavce i njihove goste u popodnevnim su satima zabavljali: Tamburaški sastav Inat slavonski, KUD Zvir, Klapa Kastav i gosti iznenađenja Zvonejski kanturi, a održana je i delavnica “Zatancajte potresujku s nami”, uz Trio Vox. 

Večer je rezervirana za Super Cover Band koji svira na Lokvini te Oberkrainer koji nastupa na Trgu Matka Laginje. 

Četverodnevna fešta “na brege” završava sutra, na Beli pundejak. Program počinje u 11 sati kad će mali Kastavci iz Dječjeg vrtića Vladimir Nazor na Lokvini otvoriti Mići samanj. 

U poslijepodnevnim satima nastupaju Klapa Nevera i Antonijo Krištofić, a Beli pundejak kraju će privesti Mauro Staraj i La Banda na Lokvini, odnosno Koktelsi na Trgu Matka Laginje.