Kastav 1. lipanj 2017.

Kastavci slave dane “grada na brege”

Kastavci slave dane “grada na brege”
Brojnim aktivnostima i događanjima Kastavci obilježavaju dane “grada na brege”. Obilježavanje Dana grada Kastva, što je počelo protekle nedjelje, nastavlja se sve do 9. lipnja. 
 
Obilježavanje Dana grada Kastva počelo je protekle nedjelje završnom priredbom Plesnog studija Gym dance u kastavskoj školskoj sportskoj dvorani. U sklopu produkcije članovi su se brojnim koreografijama predstavili Kastavcima.
 
U proslavu se narednih dana uključio i GO Crvenog križa akcijom mjerenja šećera u krvi i tlaka u Trinajstićima, Jardasima i Rubešima, dok je Škola stranih jezika Euroway organizirala Dane engleskog čaja u Art Caffeu. 
 
Jučerašnji dan obilježila je atraktivna pokazna vatrogasna vježba JVP-a Rijeka i DVD-a Kastav, namijenjena najmlađim Kastavcima.    
 
Mnoštvo različitih događanja u Kastvu nas očekuje i narednih dana, a neka od najzanimljivijih najavljena su na jučerašnjoj konferenciji za medije.


Već ovog petka bit će otvorene 54. Kastavske sportske igre, koje je, zajedno s 2. Kastavskom biciklijadom, najavio David Burburan iz Grada Kastva.

54. Kastavske sportske igre
 
“54. izdanje Kastavskih sportskih igara, obuhvaća 12 različitih disciplina, a svako natjecanje ima svoju zanimljivost i specifičnost, rekao je Burburan te poručio kako Grad Kastav na poseban način njeguje aspekt sporta posvećen mladima.

Dječji dan
 
Najmlađi će na svoje doći ove nedjelje kada je na redu Dječji dan, u sklopu kojeg su za mališane organizirane brojne aktivnosti poput tradicionalne Miće slikarske delavnice.

“Imamo i puno radionica na Fortici, a organizirat ćemo i stare dječje igre te predstavu za djecu Princeza i svinjar,” najavila je Jadranka Cetina predsjednica Društva Naša djeca Kastav.
 
Izložbeni program
 
Bogat izložbeni program, u sklopu kojeg će se održati i izložba povodom 20 godina osnutka kastavskog Aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi, najavio je zamjenik kastavskog gradonačelnika Dejan Jurčić.
 
“Kastavski aktiv bio je prvi aktiv na terenu, koji nije bio dio radnih organizacija, osnovan je prije 20 godina i ova izložba bit će jedna lijepa zahvala svim Kastavkama i Kastavcima koji su kroz godine dali krv,” rekao je Jurčić.

Promocija zbornika
 
Ponedjeljak, 5. lipnja, u Gradskoj vijećnici na Lokvini održat će se promocija 21. zbornika Kastavštine. 
 
“Zbornik se razlikuje od dosadašnjih prije svega po obimu. Naime, zbornik je u cijelosti posvećen 150. obljetnici Kastavske čitalnice,” rekla je urednica Maja Polić. 
 
Dodjela nagrada Grada Kastva
 
Dan grada Kastva obilježit će se 6. lipnja polaganjem vijenaca, svetom misom i promenadnim koncertom Spinčićeve muzike te svečanom dodjelom nagrada Grada Kastva. 
 
“Dan grada Kastva obilježavamo 6. lipnja jer se na taj dan dogodio jedan tragičan događaj u kastavskoj povijesti. Iako je ovo dan slavlja odlučili smo taj dan obilježavati iz pijeteta prema svim žrtvama koje su izgubile svoje živote, ali i zbog toga što taj datum odražava jasno antifašističko određenje naroda kontra svake vrste nasilja i terora,” naglasio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović te pozvao sve građane da proslave dan svog grada.
 
Detaljni program događanja u sklopu proslave Dana grada Kastva i satnicu možete pogledati OVDJE.