Kastav 17. svibanj 2016.

Kastavci slave Jeleninu

Kastavci slave Jeleninu
Jelenina, 22. svibnja, dan je koji se u Gradu Kastvu svečano slavi. Pored vjerskog programa u Crkvi sv. Jelene Križarice Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva Jeleninu će ove godine obilježavati od 18. do 22. svibnja.

Od srijede do nedjelje održat će se brojna događanja; programi kulturno- zabavnog, tradicijskog, edukativnog, dječjeg, sportsko-rekreacijskog i religijskog sadržaja.

Zagrijavanje za proslavu Jelenine počelo je već prošle srijede u Gradskoj vijećnici i to koncertom učitelja glazbenog odjela pri OŠ Milan Brozović iz Kastva, a nastavilo se ove subote trail utrkom “Akademski zec”. Kroz kastavske šume Lozu i Lužinu sudionici su trčali u organizaciji Zaklade Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Riječkim športskim sveučilišnim savezom i Gradom Kastvom. 

Cilj projekta je potaknuti studente i djelatnike Sveučilišta, ali i građane, na kretanje i druženje u prirodi, te unapređenje zdravog načina života. Ove godine novitet su bile čak tri staze: Puž (5km), Zec (10km) i Srna (16km). Osim u kilometrima, želja je proširiti projekt i uključiti više sudionika iz lokalne i regionalne zajednice, obitelji i šetače, ali i ozbiljnije rekreativce. Staze su za ovu utrku osmišljene zanimljivo i originalno, no dostupne svim razinama sudionika.

Službeno proslava Jelenine počinje sutra, u 17 sati, otvorenjem dječje izložbe “Griže i gromače” u Muzejskoj zbirci Kastavštine.

Dan kasnije na rasporedu su “Well done, See you in September”, druženje Euroway polaznika, roditelja i prijatelja, u 17 sati te Književna večer aforističara Tomaža Mahkoviča iz Ilirske Bistrice, u 19 sati, oboje u Gradskoj vijećnici. 

Petak, u 19 sati, nastavlja se ovogodišnji Izložbeni program Grada Kastva, otvorenjem izložbe Darije Stipanić u crkvici Sv. Trojice na Lokvini, uz glazbene goste iz OŠ Milan Brozović.

Subotu će mnogi ponovno provesti u kastavskim šumama. Lozom i Lužinom, od 9 sati, šetat će se uz licencirane vodiče Hrvatskog planinarskog saveza. Istog dana u 18 sati je Sveta Krizma koju u crkvi Sv. Jelene Križarice predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

U nedjelju, na Jeleninu, svete mise u crkvi Sv. Jelene Križarice na rasporedu su u 8 i 11 sati. Dječji festival Eko limach show na Fortici, Lokvini te ulicama i trgovima odvijat će se od 10 do 18 sati, a u 12 sati ispred Vikotove bačvarije Mješoviti zbor KUD-a Halubje nastupom će najaviti ljetni program “Stare dobre stvari”. Istog dana u 19 sati u Gradskoj vijećnici je na rasporedu koncert klasične glazbe “Razigrani prsti”. Nastupaju: Maja Valjak na violini, Deni Klen na mandolini te Sandra Klen na klaviru.