Kastav 18. svibanj 2017.

Kastavci slave svoju zaštitnicu sv. Jelenu

Kastavci slave svoju zaštitnicu sv. Jelenu
Bogat program ovogodišnje Jelenine započeo je danas otvorenjem izložbe “Pupe”, predavanjem o bezglutenskoj prehrani te radionicom “Euroway Tea day”. Kastavci će svoju zaštitnicu sv. Jelenu slaviti sve do ponedjeljka.

Kulturno- zabavna, tradicijska, ekološko- edukativna, gastronomska, dječja, sportsko- rekreacijska i vjerska događanja obilježit će ovogodišnju Jeleninu u Kastvu. 

Proslava Jelenine započela je danas, na Međunarodni dan muzeja, otvorenjem izložbe “Pupe” u Muzejskoj zbirci Kastavštine. 

Međunarodni dan muzeja obilježava se proteklih 40 godina, a ove godine uključili su se i polaznici kastavskog Dječjeg vrtića Vladimir Nazor. 


Kako su izgledale nekadašnje pupe (lutke) te kako su se s njima djeca igrala nekada, a kako danas, posjetitelji mogu vidjeti utorkom i četvrtkom u Muzejskoj zbirci Kastavštine, od 10 do 12 sati.
 
Euroway Tea day

Ovogodišnju proslavu Jelenine uveličala je i škola stranih jezika Euroway, koja u Kastvu djeluje već četvrt stoljeća. 


U Eurowayu je održana radionica upoznavanja s kulturom ispijanja čaja na engleski način. Polaznici su tako upoznali engleski čaj, od pripreme, preko različitih zanimljivosti, do posluživanja. Dakako radionica je održana na engleskom jeziku. 
 
Bezglutenska prehrana

Dan bogat događanjima upotpunilo je predavanje o bezglutenskoj prehrani, organizirano u kastavskoj Gradskoj vijećnici, u suradnji s udrugom KuHarmonija.
 
O mitovima i zabludama, prednostima i nedostacima ovog specifičnog načina prehrane govorila je dr. med. Alenka Brozina, koja je s okupljenima ponudila stručne informacije i iskustva iz prve ruke te im dala odgovore na brojna pitanja. 


Proslava Jelenine nastavlja se već sutra otvorenjem izložbe “Njezino veličanstvo kugla” u Galeriji sv. Trojice. Srednjovjekovna crkvica, zaštićeni spomenik kulture, na Lokvini će ugostiti autora Tomu Gerića, pobjednika 14. Vele umjetničke delavnice.

Cjelokupni programa i satnicu obilježavanja blagdana kastavske zaštitnice sv. Jelene možete pogledati OVDJE.