Kastav 14. veljača 2020.

Kastavska punionica za električna vozila puštena u rad

Kastavska punionica za električna vozila puštena u rad

Vlasnici električnih vozila od danas će svoje automobile moći besplatno puniti na prvoj kastavskoj ELEN punionici, koja je smještena na parkiralištu, na Trgu Matka Laginje. 

Na prepoznatljivim zelenim parkirnim mjestima, na parkiralištu u srcu Grada, vlasnici električnih vozila od danas mogu puniti svoje automobile. 


Hrvatska elektroprivreda pustila je u trajni rad prvu ELEN punionicu na kastavskom području, u suradnji s Gradom, koji je HEP- u ustupio parkirna mjesta na Trgu Matka Laginje. 


“Ovo je nastavak trenda koji se Grad Kastav trudi postaviti, a to je koncept smart city. Nakon rekonstrukcije i energetske obnove javne rasvjete, gdje smo uštedjeli energiju, imamo i punionicu za električne automobile, koji su definitivno budućnost i koje kao Grad moramo poticati da smanjimo onečišćenja. Ovo je bio i preduvjet za nabavku električnog vozila, kojim ćemo, nadam se već ove godine. razvoziti posjetitelje kroz staru gradsku jezgru”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac. 


Kastavska punionica, snage 2x22 kW, omogućuje istodobno punjenje dvaju vozila s načinom punjenja AC mode3 type2, a trajanje punjenja ovisi o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu.


Punjenje na ELEN punionicama u razvojnoj fazi HEP-ovog projekta e-Mobilnosti je trenutno besplatno te ga je moguće pokrenuti bilo kojom standardiziranim beskontaktnom karticom, kako bi se svim vlasnicima električnih vozila omogućio siguran početak i završetak punjenja.


HEP je na području Hrvatske do sada postavio i u pogon pustio 120 javnih ELEN punionica, a u planu je postavljanje njih još stotinu. Testiranja koja su u tijeku uključuju i modele naplate pa se očekuje da će se ove godine usluga komercijalizirati.