Kastav 23. prosinac 2021. Klaudio Vrančić

Kastavski stogodišnjak u slikama i tekstu pod Volticun

Kastavski stogodišnjak u slikama i tekstu pod Volticun
“Neka sope još 100 let, se na ponos našeg kraja” simboličan je naziv izložbe, posvećene stoljeću Glazbenog društva Spinčići, koja je večeras otvorena u srcu grada na brege.

Velikih 100 godina neprekidnog djelovanja kastavskog brenda- Spinčićeve muzike obilježeno je večerašnjim svečanim otvorenjem zanimljive izložbe pod Volticun, čiji je autor Dean Jurčić. 


“Nije bilo jednostavno 100 godina Spinčićeve muzike posložiti na samo deset panoa. Bio je to zahtjevan zadatak jer ova Muzika u sto godina nikada nije prestala djelovati. Društvo je aktivno sve ove godine, i to ne samo Muzika, bili su tu i tamburaši, dramske sekcije, zborovi…  Naša Muzika je pričala Europi i svijetu o Kastvu, kastavskoj i hrvatskoj kulturi”, poručio je Jurčić, naglasivši kako je izložba s razlogom organizirana u prosincu jer je prvi nastup limene glazbe bio 31. prosinca davne 1929. godine. 


Izložba nosi naziv “Neka sope još 100 let, se na ponos našeg kraja”. Stih je to kojeg potpisuje Zvonko Turak, a upravo te riječi krase i spomen ploču, koja je ove godine otkrivena na Glazbenom domu “Dr. Vojko Vlah”, domu Spinčićeve muzike. 


Za glazbenu uvertiru uoči svečanog otvorenja izložbe pobrinuli su se dakako domaćini, a druženje je nastavljeno u “Kući Belice”, uz “žmuj” Kastavcima najdražeg vina.