Kastav 14. studeni 2023. K.V.

Kastavskim klapama zlato i srebro na festivalu u Lisabonu

Kastavskim klapama zlato i srebro na festivalu u Lisabonu
Na Međunarodnom festivalu i natjecanju zborova Lisbon sings 2023 u Portugalu Ženska klapa Kastav osvojila je zlato, a Muška srebro

Ženska klapa Kastav osvojila je zlatnu diplomu u dvjema kategorijama u kojima se natjecala na Međunarodnom festivalu i natjecanju zborova Lisbon sings 2023 koji je održan u Lisabonu od 9. do 13. studenog. Izvanredan uspjeh ostvaren je u kategoriji B2- Ženski zborovi i vokalni ansambli i to sa sljedećim programom: Amate mi, ben mio (Luca Marenzio), Ostav' se više mora (Boris Papandopulo) i Tamo gdje je sve po mom (Coco Mosquito), dok su u kategoriji F- Folklor izvedeni sljedeći napjevi i skladbe: Ca je more (Saša Matovina prema narodnoj iz Baške na otoku Krku), Fijolice moja (narodna iz Hrvatskog primorja u obradi Josipa Hatzea), Rod delmatski išće glase (Duško Tambača), Zaspao je mlad Ivane (dalmatinska narodna u obradi Joška Ćalete) i Rusulica (Žan Jakopač, aranžman Joško Ćaleta).


Zapažen uspjeh zabilježila je i Muška klapa Kastav osvojivši srebrnu diplomu u kategoriji A2- Muški zborovi i vokalni ansambli sa skladbama: 'Vo je naša zemja (Mojimir Čačija), Signore delle cime (Giuseppe De Marzi), Hodaj (Zlatan Stipišić Gibonni) i Dalmatinski šajkaš (Armin Šrabec) te u kategoriji F- Folklor s repertoarom usmjerenim ka predstavljanju glazbene baštine Istre i Hrvatskog primorja te klasičnog klapskog repertoara: Oj, Ivane, rode moj (dalmatinska narodna u obradi Silvija Bombardellija), Loza u škripu (Rajimir Kraljević), Dalmatino, povišću pritrujena (Ljubo Stipišić Delmata), Šijavica (Dušan Šarac), Linđo (Vladimir Berdović) i Bilo vavek veselo (Ivan Matetić Ronjgov prema istarskoj narodnoj iz Šumbera).

U Lisabonu je u 8 različitih natjecateljskih kategorija nastupilo ukupno 35 zborova iz 16 zemalja čitavog svijeta: Brazil, Estonija, Hrvatska, Kina, Kostarika, Latvija, Litva, Mađarska, Norveška, Njemačka, Portugal, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Švedska, Velika Britanija i Zimbabve. Ženska i Muška klapa Kastav bili su jedini predstavnici Hrvatske na ovom uglednom Festivalu i Natjecanju u organizaciji najveće međunarodne fondacije za zborsku glazbu Interkultur.


Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, Muškoj klapi Kastav je pripala i iznimna čast nastupiti na svečanom Gala koncertu koji je u petak, 10. studenog održan u koncertnoj dvorani Aula Magna Sveučilišta u Lisabonu, dok je Ženska klapa Kastav u subotu, 11. studenog održala nastup na Prijateljskom koncertu / Friendship concert u Museu Nacional do Azulejo.

Na svim svojim nastupima Kastavke i Kastavci, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, predstavili su se s vrlo zahtjevnim repertoarom usmjerenim k cjelovitom predstavljanju naše bogate baštine s naglaskom na vrijedno glazbeno nasljeđe te kulturno-umjetničko stvaralaštvo Hrvatske. O značaju ovog gostovanja kastavskih klapa radi predstavljanja hrvatske kulture na međunarodnoj razini svjedoči i susret s Anitom Tršić, veleposlanicom RH u Lisabonu koja je podržala Žensku klapu Kastav na prvom natjecateljskom nastupu u kategoriji B2 održanom u petak, 10. studenog.

Odlazak Ženske i Muške klape Kastav u Lisabon ostvaren je uz financijsku potporu Grada Kastva i Primorsko-goranske županije.