Kastav 16. kolovoz 2023. Izvor: Klapa Kastav

Klapa Kastav predstavlja Hrvatsku u Sjevernoj Makedoniji

Klapa Kastav predstavlja Hrvatsku u Sjevernoj Makedoniji
Nastupi Klape Kastav bit će usmjereni ka sveobuhvatnom predstavljanju hrvatske glazbene baštine

Klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će na Kostoski međunarodnom festivalu, koji će se od danas do 20. kolovoza održava u Ohridu (Sjeverna Makedonija).

Kostoski međunarodni festival utemeljen je 2019. s ciljem predstavljanja kulturne baštine i tradicijske kulture te svake godine okuplja brojne izvođače iz svih dijelova svijeta, osobito s područja Balkana i čitave Europe. Riječ je o revijalnoj manifestaciji koja se odvija u više termina tijekom godine (proljeće, ljeto, jesen), a otvorena je za sve vrste amaterskih i profesionalnih ansambala (kulturno-umjetnička društva, zborovi, vokalni ansambli, različite vrste orkestra, folklorne skupine, mažoretkinje, ansambli suvremenog plesa), što doprinosi raznolikosti i sveobuhvatnom upoznavanju folklora svih strana svijeta.
 
Na tragu zacrtane koncepcije Festivala, nastupi Klape Kastav bit će usmjereni ka sveobuhvatnom predstavljanju hrvatske glazbene baštine, pri čemu će naglasak biti na narodnim napjevima istarsko-primorskog i dalmatinskog podneblja u obradama naših priznatih etnomuzikologa.
 
Na Festivalu će sudjelovati najrazličitije vrste ansambala iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Srbije, dok će Hrvatsku osim Klape Kastav predstaviti još i KUD Tounjčica iz Tounja te KUD Hrvatska čitaonica iz mjesta Selci Đakovački.

Odlazak Klape Kastav na Kostoski međunarodni festival zasigurno je još jedna izuzetna prilika za promidžbu našeg bogatog glazbenog i svekolikog kulturnog nasljeđa, ali i dosega našeg kulturno-umjetničkog stvaralaštva, što su ponovno prepoznali Grad Kastav i Primorsko-goranska županija, budući da će ovo gostovanje biti ostvareno uz njihovu značajnu financijsku potporu.