Kastav 9. svibanj 2019.

Klapi Kastav zlato i Grand Prix u Velikoj Britaniji

Klapi Kastav zlato i Grand Prix u Velikoj Britaniji

Klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine osvojila je Grand Prix na 9. “Cornwall International Male Choral Festivalu”, koji je od 1. do 6. svibnja ove godine održan u pokrajini Cornwall u Velikoj Britaniji.

Natjecanje na jednoj od najvećih zborskih manifestacija na svijetu namijenjenih muškim zborovima i ansamblima, odvijalo se u tri različite kategorije. Klapa Kastav je osvojila 1. mjesto u kategoriji Komorni zborovi- 40 Voices & Under te po ocjeni međunarodnog četveročlanog žirija ujedno i najveći broj bodova u odnosu na sve ostale zborove koji su se natjecali u preostalim kategorijama. Time je osvojena Grand Prix titula Festivala Champion Choir 2019 popraćena trofejem The Lady Mary Holborow Trophy i novčanom nagradom od 1.000 funti.

Sjajnu pobjedu Klapa Kastav je u navedenoj natjecateljskoj kategoriji ostvarila izvedbom repertoara usmjerenog k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine. Natjecanja u svim kategorijama održana su u subotu, 4. svibnja u znamenitoj Katedrali u gradu Truro, a snažnu konkurenciju činilo je 59 zborova iz 9 zemalja čitavog svijeta. Klapa Kastav bila je jedini te ujedno i prvi predstavnik Hrvatske na ovom uglednom festivalu koji se od 2003. održava svake druge godine. Za vrijeme trajanja manifestacije održano je više od 50 koncerata na preko 40 različitih lokacija diljem britanske pokrajine Cornwall.


Pored natjecateljskog nastupa, Klapa Kastav je održala i dva cjelovečernja koncerta u Katedrali u gradu Truro i to 2. svibnja na svečanom otvorenju Festivala- Opening Gala Concert te 4. svibnja koncert pod nazivom International Gala Concert, dok je 5. svibnja održala Regional Concert u All Saints Church u gradu Falmouth. 

Klapi Kastav je pripala i posebna čast biti jednim od četiri odabrana ansambla između svih zborova sudionika koji su nastupili na koncertnoj matineji 5. svibnja u čuvenom Minack Theatre. Riječ je o kultnom amfiteatru Velike Britanije, pokraj grada Porthcurno, na čijoj su pozornici, od njegovog osnutka 1932. do danas, nastupili brojni poznati britanski te umjetnici iz čitavog svijeta.

Ovo uspješno gostovanje Klape Kastav ostvareno je uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Primorsko- goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.