Kastav 4. listopad 2023. K.V.

Koncert polaznika Radionice klapskog pjevanja u Kastvu

Koncert polaznika Radionice klapskog pjevanja u Kastvu
Na kraju diseminacijskog događanja, bit će upriličen i kratki koncertni nastup polaznica i polaznika Radionice tradicijskog pjevanja

Ljubitelje tradicijskog načina pjevanja Udruga Kanat- Kastav poziva na završno diseminacijsko događanje projekta Škola tradicijskog pjevanja - Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle, koji se odvija u okviru programa ERASMUS+. 

U četvrtak, 5. listopada, s početkom u 19 sati, u Boćarskom domu Slavko Stanić u Kastvu bit će predstavljen cjelokupni tijek provedbe Projekta sa svim aktivnostima, pri čemu će poseban naglasak će biti na ostvarenim projektnim rezultatima, a to su: Priručnik za učenje tradicijskog pjevanja i Kurikulum te Radionice tradicijskog (klapskog) pjevanja.

“Dvadesetomjesečna provedba Projekta, koja je započela 15. veljače 2022., te će biti okončana 14. listopada ove godine, usredotočena je ka stvaranju preduvjeta kojima se odraslim osobama, zahvaljujući neformalnim i neinstitucionalnim oblicima učenja omogućuje stjecanje vještina ispravnog korištenja glasovnih mogućnosti i vještina višeglasnog pjevanja sa svrhom očuvanja i promicanja tradicijske kulture. Riječ je o potpuno novom načinu organiziranog podučavanja odraslih, bez obzira na moguće razlike u prethodnoj razini vještina, znanja i kompetencija. Upravo je Priručnik za učenje tradicijskog pjevanja i Kurikulum nastao kao glavni projektni rezultat čija svrha je postizanje osnovnih ciljeva Projekta, ali i stvaranje prije spomenutih osnovnih preduvjeta, koji će odraslim osobama omogućiti stjecanje znanja i vještina iz područja tradicijskog pjevanja, i to ne samo za vrijeme njegovog trajanja, već i nakon završetka njegove provedbe, budući da će Priručnik i Kurikulum biti i dalje javno dostupan na mrežnim stranicama Projekta. Priručnik za učenje tradicijskog pjevanja i Kurikulum je svoju praktičnu primjenu pronašao tijekom drugog dijela provedbe Projekta, od sredine ožujka do početka listopada 2023. godine, za vrijeme trajanja Radionice tradicijskog pjevanja. Nakon javno objavljenog poziva, susreti Radionice redovito su održavani u svim partnerskim zemljama, a njihov rezultat su javno dostupni zvučni zapisi tradicijskih napjeva koji su snimljeni s njihovim brojnim polaznicama i polaznicima”, pojašnjava Saša Matovina iz Udruge Kanat Kastav.

Na kraju će biti upriličen i kratki koncertni nastup polaznica i polaznika Radionice tradicijskog pjevanja, koji će izvesti nekoliko tradicijskih napjeva naučenih i savladanih tijekom proteklih, gotovo sedam mjeseci redovitog održavanja Radionice.

U provedbi ERASMUS+ Projekta Škola tradicijskog pjevanja - Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle sudjeluje pet udruga ili organizacija: u ulozi Koordinatora, odnosno voditelja Projekta Udruga Kanat- Kastav sa sekcijama Muška i Ženska klapa Kastav te partneri Kulturverein Schandorf - Kulturno društvo Čemba sa sekcijom Muška klapa Dičaki (Austrija), Undi Horvát Egyesület sa sekcijom Ženska klapa Biseri (Mađarska), Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku - Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj sa sekcijama Muška klapa Ravnica i Ženska klapa Rožica (Slovačka) i Društvo Klapa Mali grad Kamnik sa sekcijom Muška klapa Mali grad (Slovenija).

Sve pojedinosti vezane uz odvijanje i provedbu Projekta Škola tradicijskog pjevanja - Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle u okviru programa ERASMUS+ dostupne na mrežnim stranicama Muške i Ženske klape Kastav - www.klapakastav.hr, odnosno www.kastav.com te na mrežnoj podstranici projekta.