Kastav 29. kolovoz 2015.

Korektna pobjeda "Nekorektne kantate"

Korektna pobjeda "Nekorektne kantate"
“Kad bi te baren strefil moždani…” pjevao je Mario Lipovšek Battifiaca i dobro nasmijao Kastavce, koji su pjesmi ”Nekorektna kantata za glas i orkestar u F-duru” dali najviše glasova na ovogodišnjem “Čansonfestu”. 

Ako je itko na “Čansonfestu” mogao otpjevati pjesmu koja između ostalog govori o moždanom i srčanom udaru kod bolje polovice i pritom osvojiti najvažniju od svih festivalskih nagrada onda je to zasigurno Mario. “Nekorektna kantata za glas i orkestar u F-duru” bez dvojbe zaslužuje svoje ime pa posao nije bio lak. 

“Moran Van reć da me j stvarno bilo malo i strah otkantat ovu pjesmu aš postoje neke stvari o kimi se ne govori. Ja san vavik inspiriran z onemi ljudimi ki me okružuju. Kad reš va oštariju onda čuješ jušto takove stvari. Takovi smo kakovi smo, kemu krivo kemu pravo. Hvala van lepa ča niste hitali pumidori. Drago mi je da se ćutin ko doma, da ste ludi ko i ja,” publici je poručio Mario Lipovšek, pobjednik 11. "Čansonfesta".
 
Nagrada žirija skladbi “Ti si jedan lepi moj”

Po izboru stručnog žirija najbolja “čansona” na ovogodišnjem festivalu je “Ti si jedan lepi moj”, koju je izveo Igor Brešan. Nagradu za najbolji tekst osvojila je pjesma “Ča su suzi”, autora Davora Grgurića, koji je pjesmu izveo s “prevoditeljem” Duškom Jeličićem. Naime, pjesmu je autor pjevao na delničkoj kajkavštini, u duetu s Duletom, koji je pjevao na čakavštini. Nagradu za najbolju interpretaciju dobio je Damir Kedžo, dok je Radio Istra dodijelio nagradu za najizvođeniju "čansonu" u protekloj godini pjesmi “Zavavek kuntenta”, koju su pjevale The Blondes, Manuela i Kristina.

Na Crekvini su se ove godine publici predstavili: Damir Kedžo, Mario Lipovšek Battifiaca, Vivien Galletta, Milka Čakarun Lenac, Daniel Načinović, Davor Grgurić i Duško Jeličić, Nevia Rigutto i Francesco Squarcia, Joso Butorac, Vesna Nežić Ružić, Branko Fućak, Yamas, Igor Brešan, Branko Barbir, Hrvoje Hegedušić, Lado Bartoniček, Dino Antonić, Šćike, Neven Barac, Lucija Rajnović te Danilo Čekada. 

“Jako nan je drago da smo 11. put ovde, judi govore da nismo loši, da smo dobri, vole prit, a ova prepuna Crekvina to dokazuje i drago nan je ča smo večeras mogli uživat va 20 novih pjesmi. Sako leto se više imamo prave šansone, a to nan je i cilj,” rekao je umjetnički ravnatelj festivala Saša Matovina.

Dok je publika birala pobjednika da glasovanje ne prođe u tišini pobrinuli su se Đani Maršan i Jozefina.
 
10 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem KKL-u

Od svog prvog izdanja do danas “Čansonfest” ima čast zatvoriti “Kastafsko kulturno leto”, manifestaciju zbog koje je ove godine Kastav pohodilo više od 10 tisuća posjetitelja. Održano je tridesetak programa s više od 150 izvođača, kao i nekoliko besplatnih radionica.

“Mi smo izuzetno zadovoljni i posjećenošću i samom interakcijom s publikom i izvođačima. Radujemo se i smatramo da je ovo 24. Kastafsko kulturno leto bilo jako dobra uvertira za obljetnicu sljedeće godine”, rekla je Jelena Milić, producentica festivala.
 
Počinje obnova Crekvine

A KKL se uistinu ima čemu radovati. Naime, manifestacija je spoj zanimljivih programa i jedinstvenog ambijenta koji nudi Kastav, pogotovo Crekvina, a ona će u budućnosti biti još impresivnija. 

“Imamo sreću i zadovoljni smo da smo na jednon pravom natječaju dobili prvi milion kun za obnovu ovoga krasnoga zdanja. Trebat će ih najmanje 5, 6. Ovakovo zdanje treba sačuvat, treba ga pažljivo dotjerat, a da se ne naruši se ono ča nan je prošlost pustila va nasljeđe i naši stari Kastavci. Istina je da smo na pragu početka obnove i da će ovo postat jedan gradski trg, uređen, popločen, kade ćemo moć mi i naši gosti uživat još kapić više nego danaska,” najavio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.