Kastav 18. prosinac 2015.

Krampusi poharali Kastav

Krampusi poharali Kastav
Mirnu kastavsku gradsku jezgru razbudili su impresivni austrijski Krampusi, koji su prošetali gradom, na oduševljenje okupljenih gledatelja. 

Dvadesetak Krampusa iz Techelsberga oduševilo je Kastavce koji su ih dočekali u samom srcu grada na Trgu Matka Laginje, odakle je atraktivna austrijska skupina, kroz staru gradsku jezgru prošetala do Crekvine i natrag.

Malo je tko ostao ravnodušan na strašne kostime, na kojima se ističu jedinstvene, rukom rezbarene drvene maske. Doživljaj su upotpunile baklje i glasna zvonjava, koja je na neki način, iako krampusi nemaju niša zajedničko sa zvončarima, najavila buđenje bučne kvarnerske tradicije koja nas čeka početkom godine.

Uz nastup zanimljiva je bila i sama završnica na Trgu Matka Laginje. Naime, nakon kratkog su obilaska grada maske “pale”. Na iznenađenje mnogih ispod ružnih su se maski krile brojne pripadnice ljepšeg spola.

Uz Krampuse na Kastvu je, iako u drugom planu, bio i sam sveti Nikola. U pratnji anđela najmlađim je Kastavcima dijelio slatkiše. 

Gosti iz Techelsberga, koji su na Kastvu drugi puta, prikazali su dio, u svijetu dobro poznate, austrijske tradicije. Naime, početkom prosinca, oko blagdana Svetog Nikole, u mnogim se austrijskim gradovima i mjestima održavaju manifestacije pozne kao “Krampuslauf”. Krampusi izlaze na ulice, a njihovi efektni nastupi posjetitelje ostavljaju bez daha.