Kastav 20. svibanj 2015.

Krava na krovu i posađene srdelice

Krava na krovu i posađene srdelice
Tko je i zašto podigao kravu na crkveni zvonik? Gdje je izgubljeno vještičje rebro? Je li moguće potkovati mačku? Tko je pretvoren u muhu? Kako posaditi srdelice? Samo su neka od pitanja na koja odgovore možete pronaći na Kastvu.

“Za početak potrebno je pronaći kravu odgovarajuće težine i veličine, idealna bi bila krava srednjih dimenzija. Nakon toga valja pronaći špag, dovoljno dugačak i adekvatne širine. Prije konačnog odabira, bilo bi dobro (ali ne nužno) kravi odokativno izmjeriti vrat. Potom, špag omotati kravi oko istog. Zatim polagano i pažljivo vući kravu na zvonik. Jednom kad je krava gore, problem je riješen. U svega nekoliko minuta vaša bi krava trebala pobrstiti sav nepotreban korov. Savjet: ukoliko kravlji uspon iz nekog nepoznatog razloga ne uspije, sljedećeg puta pokušajte s manjom kravom i nešto tanjom špagom.”

Priča je to s prve stanice interaktivne izložbe (Po)kušajmo priču, koja posjetiteljima otkriva kako su se Kastavci pokušali riješiti bršljana sa zvonika crkve. 

Projekt, koji je nastao prošle godine u sklopu Kastafskog kulturnog leta, tako je dočekao svoje drugo izdanje. Ono je dakako najviše razveselilo najmlađe. No, ono što skrivaju kastavske zidine malo koga ostavlja ravnodušnim.

Izložba ili igra, ovisno koga se pita, nastala je po lokalnim kastavskim pričama i legendama, a sastoji se od 10 stanica.

“Pokušajmo priču je interaktivna izložba. Mapirali smo 10 lokacija u gradu Kastvu. Na početku dobijete mapu, unutar koje se nalazi srdelica. Šećete po cijelom gradu, upoznajete njegovu povijest, mitologiju i priče, koje su stvarno fantastične,” rekla je Marina Toto iz Kreativnog kolektiva Kombinat.

“Stari grad Kastav je sigurno jedna velika inspiracija mnogima. U kastavskim uličicama i na trgovima kriju se mnoge vrijedne priče i mnoge legende. Mislim da je ovaj projekt vrijedan doprinos otkrivanju kastavskog kulturnog blaga,” naglasio je Dean Jurčić, zamjenik kastavskog gradonačelnika.

Interaktivna izložba na hrvatskom i engleskom jeziku, ali i čakavštini, dio je bogatog programa obilježavanja Jelenine, dana sv. Jelene Križarice. 

Odgovore na ostala pitanja, s početka našeg teksta, ali i mnoga druga, na Kastvu možete potražiti sve do kraja rujna.