Kastav 3. svibanj 2017.

Kreće izložbeni program u Galeriji sv. Trojica u Kastvu

Kreće izložbeni program u Galeriji sv. Trojica u Kastvu
Bogat izložbeni program u u Galeriji sv. Trojica u Kastvu počinje sutra otvorenjem izložbe “Dijalozi”, kojom će se predstaviti slikar Željan Pavić i njegove gošća Katarine Novaković iz Leskovca.

Već tradicionalno, svake godine u ljetnim mjesecima održava se izložbeni program u srednjovjekovnoj crkvici Sv. Trojice, zaštićenom spomeniku kulture na Trgu Lokvina u Kastvu. Crkvica se već dugi niz godina koristi kao izložbeni prostor u kojemu su izlagali brojni domaći i inozemni umjetnici. Posjetiteljima će ove godine biti predstavljen ciklus od sedam izložbi umjetničkih radova koje će se održavati od svibnja do kraja kolovoza. Na izložbama će sudjelovati umjetnici iz Kastva i regije koji će kroz razne medije i umjetničke forme predstaviti svoje radove uklopljene u specifični ambijent izlagačkog prostora.  

Izložbeni program započinje otvorenjem izložbe Dijalozi gdje će se predstaviti radovi slikara Željana Pavića i njegove gošće Katarine Novaković iz Leskovca. U vrijeme proslave Jelenine slijedi izložba pobjednika prošlogodišnje Vele umjetničke delavnice, Tome Gerića. U lipnju uoči Dana Grada Kastva svoje radove će izlagati fotograf Istog Žorž, a potom slijedi izložba opatijske umjetnice Miljenke Šepić koja predstavlja ciklus Livade. Tijekom srpnja izložbu održava Ivan Kalavarisa iz Novog Sada koji će predstaviti međunarodni projekt Kvarner 9, a ove godine mu se sa svojom samostalnom izložbom pridružuje i umjetnica Lidija Srebotnjak. U kolovozu radove izlaže kipar Želimir Hladnik, a ljetni program će zaključiti izložba u sklopu Čansonfesta koja uključuje antologijske radove proslavljenih domaćih slikara i slikarica, a odnosi se na tretiranje i motiv masline. 

Početak bogate izložbene sezone obilježit će otvorenje izložbe Dijalozi Željana Pavića i Katarine Novaković, koje će se održati u petak, 5. svibnja u 19:00 sati, uz prigodni glazbeni program Glazbenog odjela OŠ Milan Brozović Kastav u kojem će nastupati Karlo Justinić, Toni Mladenić, Lovro Petričević i Karlo Stašić.

Djela kastavskog umjetnika Željana Pavića spoj su apstrakcije i enformela. Pavić svoja djela ne gradi samo potezima i bojom, već plastičnost postiže dodavanjem mrežica, platna, konopa i jute čime daje osobni pečat svakoj svojoj slici. Nanosi boje su gusti čime se postiže veći kontrast među pojedinim dijelovima slike. U izloženom ciklusu povrh svih boja dominira crvena, koja daje snažnu energiju svakom nastalom djelu. Katarina Novaković izlaže svoj ciklus djela nastalih za posjeta Kastvu 2016. godine. U djelima se ocrtava stil ekspresionizma tj. planski ekspresionizam, kako ga sama umjetnica naziva. U svim djelima naglasak je na koloritu kojem se pridaje posebna važnost. Osim kolorita, vidljiva je izraženost naglašenih linija koje ocrtavaju pojedine dijelove slike.

Izložba će biti otvorena do 17. svibnja, svakim danom od 11:00 do 13:00 i od 17:00 do 21:00 sat. Izložbeni program ostvaruje se u suradnji Kastafskog kulturnog leta i Grada Kastva.