Kastav 17. veljača 2022. K.V.

Kreće “Škola tradicijskog pjevanja" Udruge “Kanat” Kastav

Kreće “Škola tradicijskog pjevanja" Udruge “Kanat” Kastav
Početak provedbe projekta “Škola tradicijskog pjevanja: Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle” Udruge “Kanat”- Kastav u okviru programa “Erasmus+”
 
Udruga Kanat- Kastav je kroz provedbu programa Zakantajmo kako su na vadili, višegodišnjim uspješnim edukativnim programom namijenjenim polaznicima starijih razreda osnovnih škola Primorsko- goranske županije, došla do saznanja o potrebi i velikom interesu za ovu vrstu edukacije i među odraslom populacijom. 

Organizirano podučavanje odraslih, kojemu je svrha stjecanje znanja i vještina, ali i otkrivanje te usvajanje zakonitosti važnih za očuvanje narodnog baštine, osobito one vokalne, gotovo da uopće i ne postoji, kako kod nas, tako niti u partnerskim zemljama sudionicama. 

Time se jasno ustanovila potreba usvajanja znanja i vještina potrebnih za očuvanje, unaprjeđenje i promicanje glazbene i kulturne baštine pa je ona shvaćena i kao svojevrsna obaveza, budući da se radi o jedinstvenom i iznimno vrijednom dijelu kulturnog nasljeđa- klapsko pjevanje se od 2012. godine nalazi na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO- a. Izloženo je prilikom vrednovanja Projekta Škola tradicijskog pjevanja- Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle, a kojeg je na Natječaj programa Erasmus+ u svibnju 2021. prijavila Udruga Kanat- Kastav, prepoznala i hrvatska nacionalna Agencija za mobilnost i programe Europske Unije dodijelivši mu bespovratna financijska sredstva. 


Zahvaljujući ovom Projektu, čija provedba će trajati punih dvadeset mjeseci, počevši od 15. veljače 2022. godine, odraslim osobama će kroz neformalni oblik učenja biti omogućeno stjecanje vještina ispravnog korištenja glasovnih mogućnosti i vještina višeglasnog pjevanja sa svrhom očuvanja i promicanja tradicijske kulture. Riječ je o potpuno novoj mogućnosti organiziranog podučavanja odraslih, bez obzira na moguće razlike u prethodnoj razini vještina, znanja i kompetencija.

U cjelokupnoj provedbi Projekta, koja je započela njegovim osmišljavanjem poradi predaje na spomenuti Natječaj programa Erasmus+, i koja će se nastaviti za njegovog dvadesetomjesečnog trajanja, sudjeluje pet udruga ili organizacija: u ulozi koordinatora, odnosno voditelja Projekta Udruga Kanat- Kastav iz Hrvatske, zatim Kulturverein Schandorf- Kulturno društvo Čemba iz Austrije, Undi Horvát Egyesület iz Mađarske, Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku- Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj iz Slovačke i Društvo Klapa Mali grad Kamnik iz Slovenije.
 
Ciljevi projekta
 
  • učenje zakonitosti klapskog pjevanja s radom na kvalitetnoj glasovnoj tehnici koja je jedan od glavnih preduvjeta bavljenja njime
  • učinkovito i što uspješnije predstavljanje klapske pjesme na nastupima i koncertima
  • širenje prekograničnih klapskih veza
  • usavršavanje u području korištenja novih tehnologija u svrhu bolje i brže komunikacije neophodne za ostvarenje procesa edukacije
  • skupno njegovanje pjesama hrvatske kulturne baštine u Hrvatskoj i u zemljama hrvatske dijaspore
  • unapređenje kulturno- umjetničkog stvaralaštva i amaterizma u Hrvatskoj i u zemljama sudionicama projekta 

Glavni projektni rezultat koji će se ostvariti provedbom ovog Projekta je Kurikulum i Priručnik za učenje tradicijskog pjevanja. On će pak svoju praktičnu primjenu pronaći u ostvarivanju ostalih predviđenih projektnih rezultata koji će se ostvarivati u drugom dijelu provedbe Projekta, dakle tijekom 2023. godine. To su Radionice tradicijskog pjevanja i rad na objavljivanju nosača zvuka na kojem će sudjelovati ansambli (klape) svih partnerskih organizacija Projekta, ali i polaznici spomenutih Radionica, što će zasigurno djelovati kao značajan motiv njihovog pohađanja do samog kraja njihovog održavanja.

Sve pojedinosti i novosti vezane uz odvijanje i provedbu Projekta Škola tradicijskog pjevanja- Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle u okviru programa Erasmus+, bit će za čitavo vrijeme njegova trajanja dostupne na mrežnim stranicama Muške i Ženske klape Kastav- www.klapakastav.hr, odnosno www.kastav.com.