Kastav 27. veljača 2024. Izvor: Grad Kastav

Kreće uređenje perivoja Malinica-Žudika u Kastvu

Kreće uređenje perivoja Malinica-Žudika u Kastvu
U Kući Europske Unije u Ljubljani svečano je potpisan ugovor za projekt ZeleNatura, financiran sredstvima Europske unije kroz program Interreg. Potpisivanju je prisustvovala delegacija Grada Kastva na čelu s gradonačelnikom Matejem Mostarcem, kao i predstavnici nadležnih hrvatskih i slovenskih ministarstava, te Zajedničkog tajništva programa Interreg Slovenija-Hrvatska.

Projekt je prijavljen u suradnji sa slovenskim općinama Kopar i Izola, lokalnom akcijskom grupom Terra Liburna, Biotehničkim fakultetom iz Ljubljane i Agronomskim fakultetom iz Zagreba, a s ciljem uređenja i opremanja perivoja Malinica-Žudika, postavljanje mjernih instrumenata i digitalnih alata za praćenje kvalitete i temperature zraka, izrade strateških dokumenata za planiranje i upravljanje zelenom infrastrukturom, izrade registra zelene infrastrukture, radionica na temu okoliša, urbanih vrtova i održivog razvoja namijenjene vrtićima, školama i građanima, te razmjene građana između Kastva, Kopra i Izole.

Projekt je vrijedan 2.088.912,19 EUR, a planirano trajanje je 30 mjeseci. Grad Kastav ovime postaje predvodnik u planiranju i razvoju zelene infrastrukture.