Kastav 22. srpanj 2015.

Kvarner i Venecija kroz objektiv

Kvarner i Venecija kroz objektiv
Međunarodna izložba fotografija ”Kvarner, iznad i ispod površine mora i Venecija“ otvorena je u kastavskoj Gradskoj vijećnici. 

Projekt ja pokrenut 2007. godine kako bi se povezala regija te poticala kreativnost kod mladih iz Hrvatske, Vojvodine, Mađarske i Italije. Svake godine sudionici dolaze na hrvatsku obalu i uče o podvodnoj fotografiji, a fotoaparatima su zabilježili i posjet Veneciji.

Naglašeno je kako su do sada su na izložbama sudjelovali: povjesničari umjetnosti, filozofi, diplomati, studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Trstu pa čak i s dalekog Fakulteta za arhitekturu u Pertu.

Otvorenju izložbe prisustvovali su, Dean Jurčić, zamjenik gradonačelnika Grada Kastva, koji je prisutnima zaželio dobrodošlicu istaknuvši kako je Kastav, zahvaljujući projektu, ponovno dobio niz umjetničkih djela, te Ivan Karlavaris, mentor projekta i Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti.

“Ovo je 8. Kvarner, ja se nadam da ćemo na 10. napraviti jednu ozbiljnu feštu, da će nas ministarstva podržati jer smo od jedne naivne radionice podvodne fotografije, koja je prvi puta trajala tri dana, sada došli do ozbiljnog projekta od devet dana. Ovdje imamo studente iz mnogo zemalja. Nacionalnost nije važna, već je važno to što radimo,” naglasio je Karlavaris.

“Počelo je s podvodnom fotografijom, popelo se na tlo, proteglo do Venecije i sad vidimo jednu dobrodošlu šarolikost. Nema prisile nekakvog artizma što je dobro. Važno je da se nauči zanat, da se vježba i da se znanje stječe spontano,” smatra Dubrović.

Izložbu je otvorio Momčilo Radivojević, konzul Republike Srbije u Rijeci, koji je pohvalio Kastav i Kvarner te naglasio kako su ovakve manifestacije dokaz razvoja i širenja kulturne suradnje između dvaju sredina.