Kastav 30. rujan 2019.

Mališani u Kastvu igrali već pomalo zaboravljene igre

Mališani u Kastvu igrali već pomalo zaboravljene igre

Kastavski mališani danas su igrali stare, već pomalo zaboravljene igre. U gradskoj se jezgri i oko škole, baš kao nekada, igralo skrivača, školice, preskakalo lastik… “Kastavski dan sporta” u popodnevnim se satima nastavlja prezentacijom sportskih udruga.

Dječji je smijeh ponovno odjekivao gradom, dok je nostalgija lovila brojne Kastavce koji su, diljem stare gradske jezgre i oko škole, danas viđali nesvakidašnje prizore.


Na Fortici su kastavski osnovnoškolci preskakali lastik i vrtjeli hulahop, Pod ložun su se zabavljali sa sličicama i igrali “ledene kraljice”, kod Crekvine su se igrali skrivača, ispred dvorane graničar, a oko škole cip- cop i špigule. 

“Ovakav Kastav želimo vidjeti svaki dan. Smijeh, veselje, trka, skakanje po staroj jezgri, školskom dvorištu i igralištu… To je nešto što na žalost  sve rjeđe viđamo”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


“Djeca sve manje borave na otvorenom, sve manje se druže. Vrijeme provode na mobitelima s igricama i društvenim mrežama s virtualnim prijateljima. Zaboravljenim dječjim igrama željeli smo izvući djecu iz kuća, da provedu dan bez mobitela u druženju i pokretu”, poručio je David Burburan iz Grada Kastva, naglasivši kako je samo 16,5% djece u Hrvatskoj dovoljno aktivno, što uzrokuje brojne zdravstvene probleme. 


A već pomalo zaboravljene igre, u sklopu “Kastavskog sportskog dana”, danas je igralo dvjestotinjak osnovnoškolaca, učenika 2. i 4. razreda. 

Hvalevrijedan “Kastavski sportski dan” nastavlja se u poslijepodnevnim satima. Od 16:00 do 17:30, na terasi Školske sportske dvorane “Matija Katalinić”, okupljenima će svoje programe predstaviti kastavske sportske udruge.