Kastav 3. svibanj 2020.

Matej Mostarac: “Naš kraj zna razaznati dobro od zla”

Matej Mostarac: “Naš kraj zna razaznati dobro od zla”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Kastav danas je obilježen Dan oslobođenja. Vijence su, u spomen na brojne žrtve, položili predstavnici Grada Kastva i UABA Kastav.

Na Gradskom groblju Kastav jutros je, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježen Dan oslobođenja Grada Kastva. 


U spomen na žrtve vijence su položili predstavnici Grada Kastva- gradonačelnik Matej Mostarac, predsjednik Gradskog vijeća Zemir Delić i zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić, kao i predstavnici UABA Kastav na čelu s predsjednikom Ivicom Rubešom.


“U Drugom svjetskom ratu je sudjelovalo 415 mještana Kastavštine, a njih 140 je poginulo. Stradali su i civili, njih čak 63 pali su kao žrtve fašističkog terora. U internaciju je odvedeno oko 900 ljudi. Kastavština je u vrijeme rata pretrpjela i velike materijalne štete. Spaljeno je čak 141 domaćinstvo. Gotovo da nije bilo obitelji koja nije bila zavijena u crno”, naglasio je Rubeša, istaknuvši kako su završetkom rata Kastavština, Rijeka, Liburnija, Istra… ponovno pripojeni Hrvatskoj. 


“Fašizam je zlo koje moramo zapamtiti i koje više ne smijemo dozvoliti. Bilo kakvih spominjanja u kontekstu opravdavanja ne smije biti. Mislim da je to vrlo jasno i da Hrvatska počiva na tom načelu. Grad Kastav i svoj Dan ima 6. lipnja, na spomen palim borcima na Banovom križu. Naš kraj vrlo jasno zna razaznati dobro od zla”, poručio je Mostarac.