Kastav 15. ožujak 2022. Izvor: Sportokracija

“Mići” boćari proteklog vikenda oduševili u Kastvu

“Mići” boćari proteklog vikenda oduševili u Kastvu
Veselo i razigrano bilo je proteklog vikenda u Boćarskom domu Slavko Stanić u Kastvu. Kako bi drukčije i moglo kad je tamošnji jog “preplavilo” šezdesetak mališana iz čitave županije, odlučnih da pokažu što su naučili na prvim boćarskim treninzima. Manifestacija “Miće boćarice i boćari u akciji” okupila je djecu iz sedam klubova Primorsko- goranske županije, mališane koji su roditeljima okupljenim na tribinama pokazali kako se “koštiva” i izbija. “Mići” boćari iz Jadranova, Čavala, Škrljeva, Rijeke, Matulji, Lovrana i domaćeg Kastva, čitavo su se prijepodne natjecali praćeni budnim okom svojih trenera, piše portal Sportokracija.

“U našem klubu imamo pedesetak malih boćara od šest do četrnaest godina starosti”, otkrio je voditelj muške seniorske ekipe Boćarskog kluba Kastav Kristijan Mulac. “Djeca treniraju jednom tjedno, a učimo ih najosnovnije boćarske elemente. Najbitnije je da steknu naviku dolaska na treninge i zavole boćanje. Većini je ovo prvo natjecanje i veliko iskustvo u njihovom boćarskom rastu. U Boćarskom domu u Kastvu imamo odlične uvjete rada, na njima je samo da treniraju i budu uporna.”


Natjecalo se u četiri uzrasne kategorije: do 8 godina, od 8 do 10, 10 do 12, i 12 do 15 godina. Među šezdesetak djece koja su se obuzeta natjecateljskim adrenalinom rastrčala po jogu, našli su se i Aleks Saršon te Klara Jelovica.

“Imam osam godina i već dugo treniram boćanje, otkrila je simpatična Klara, inače kćerka ponajbolje hrvatske boćarice Nives Jelovice, čije je sudjelovanje na turniru u Kastvu potvrdilo poslovicu kako ‘jabuka ne pada daleko od stabla’. Boćanje mi se jako sviđa, a na treningu volim sve, i koštivati i izbijati”


“Boćanje treniram šest mjeseci, a ovo mi je prvo natjecanje”, rekao je 12- godišnji Aleks Saršon koji je, osim stečenog iskustva, u Kastvu dobio i konkretno priznanje, proglašen je najboljim izbijačem u kategoriji od 12 do 15 godina. “Čitava obitelj bavi se boćanjem pa sam i ja odlučio probati. Lijepo mi je na treninzima jer se družimo i dobro zabavljamo”, dodao je Aleks.

Veliki odaziv djece na manifestaciju u Kastvu dokaz je popularnosti boćanja u Primorsko- goranskoj županiji.


“Upravo u kastavskoj Osnovnoj školi Milan Brozović proveli smo demonstraciju boćanja u čak 18 razreda, od čega je tridesetak djece ostalo u boćanju i redovito trenira. Činimo sve kako bi ih zainteresirali za boćanje koje je inače najtrofejniji hrvatski sport”, rekla je poznata hrvatska boćarica i i tajnica Boćarskog saveza Primorsko- goranske županije Nives Jelovica. “Na treninzima najviše pozornosti posvećujemo tehnici, ali činimo to kroz zabavu i igru. Preciznost boće u njihovoj dobi nije bitna, važno je da oni to tehnički dobro odrade.”

I odradila su, a nakon natjecanja i proglašenja najboljih i počastila uz jog uzbuđeno dijeleći dojmove o svom prvom natjecateljskom iskustvu. Na kraju, osim djece i roditelja zadovoljni su bili i treneri, koji će miće boćare nastaviti pripremati do lipnja, kad slijedi novo slično okupljanje.