Kastav 3. veljača 2020.

Ministar Cappelli: Kastav se razvija u kulturno središte

Ministar Cappelli: Kastav se razvija u kulturno središte
"Kastav razvija kulturni proizvod i glavne manifestacije, koje su prepoznatljive u našim hrvatskim okvirima, a sljedeći korak je da se to internacionalizira", poučio je ministar turizma Gari Cappelli, koji je danas posjetio grad na brege.

Ministar turizma Gari Cappelli danas je, s pomoćnicima Monikom Udovičić i Robertom Pendeom, posjetio Kastav, gdje su ga dočekali predstavnici Grada Kastva, na čelu s kastavskim gradonačelnikom Matejem Mostarce te predstavnici Turističke zajednice i turistički djelatnici. 


U kratkom su obilasku stare gradske jezgre domaćini ministru pokazali neke od najatraktivnijih kastavskih lokacija, poput novootvorene Kuće Belice, Idičine peknjice i drevne Crekvine. 

Obilazak je završio na Lokvini, u kastavskoj gradskoj vijećnici, gdje je su gosti pogledali promotivni film o gradu na brege- “Grad Kastav - Mjesto za ugodan život” te poslušali prezentaciju voditelja TZG Kastva Saše Brusića.


“Željeli smo predstaviti Kastav i sve projekte koje želimo u budućnosti razvijati za grad kakav želimo vidjeti. Vjerujem da je u Kastvu veliki izletnički potencijal. Možda nikada nećemo imati velike smještajne kapacitete, ali definitivno želimo biti jedan od lidera ovoga kraja, da svako tko dođe na Kvarner ili u Gorski kotar jedan dan poželi provesti u Kastvu. Upravo u tom smjeru razvijamo infrastrukturu i nadamo se dobroj suradnji s Ministarstvom turizma. Suradnja već postoji jer smo upravo s resornim ministarstvom krenuli u prvu fazu obnove Crekvine. Također ove smo godine, zajedničkom suradnjom, uveli e- bike share point”, naglasio je Mostarac.


“Kastav je kvalitetno središte kulture. Ne mislim samo na Kastafsko kulturno leto, već i na interpretacijske centre, obnavljanje svega što kultura Kastva ima, ali i ponudu u turističkom dijelu. Upravo je kultura, prema istraživanjima, sve češći cilj dolaska turista u Hrvatsku. Kastav se razvija, gosti dolaze. Drago mi je da postoji disperzija, da nije više sve koncentrirano u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru… Ljudi dolaze ciljano i dobro je da Kastav razvija kulturni proizvod i glavne manifestacije, koje su prepoznatljive u našim hrvatskim okvirima, a sljedeći korak je da se to internacionalizira i time zatvori jedna dobra, kvalitetna priča”, poručio je Cappelli.