Kastav 26. svibanj 2023. Klaudio Vrančić

Mjesec dana kulture, zabave i sporta u Kastvu

Mjesec dana kulture, zabave i sporta u Kastvu
Bogat program obilježavanja “Dana grada Kastva 2023” počinje danas i traje narednih mjesec dana, a donosi brojna događanja 

Ispred Kastavaca i njihovih gostiju je mjesec dana kulture, zabave i sporta. Bogat program obilježavanja Dana grada, koji se proteže kroz mjesec dana, najavljen je na današnjoj konferenciji za medije. 

“Obilježavamo 30. godina Grada Kastva u ovakvom obliku iako je naša povijest puno duža. Danas su gradovi ti koji su nositelji razvoja. Gradimo, radimo, pokušavamo učiniti sve da Kastav bude mjesto za ugodan život, iz kojeg građani ne odlaze, već tu dolaze”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, pozvavši Kastavce da prisustvuju brojnim događanjima.


Najsvečanije će dakako biti 6. lipnja, kada će na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, zaslužnima biti dodijeljene nagrade i priznanja. 

“Ove godine ćemo dodijeliti dvije nagrade i dva priznanja. Dobitnici nagrada su glazbenik Damjan Grbac, za izniman doprinos u očuvanju i promociji zavičajne baštine i tradicijske glazbe Istre i Kvarnera te poduzetnik Igor Zamlić, povodom 30. obljetnice uspješne tvrtke RIS, koja je uvijek podržavala naše programe i manifestacije. Priznanja će pripasti tvrtkama Jadran-Impex d.o.o. i Medika d.d.“, kazala je Mirela Smojver, predsjednica Gradskog vijeća Grada Kastva. 

Tradicionalni Dječji dan, koji je na rasporedu 4. lipnja, kao i završne priredbe DV Vladimir Nazor i OŠ Milan Brozović te koncerte polaznika Glazbenog odjela najavila je Neva Andonov Lipovac iz Grada Kastva, pohvalivši brojne udruge koje su se uključile u program obilježavanja, poput Glazbenog društva Spinčići, koje organizira jubilarni 20. Međunarodni koncert puhačkih orkestara. 


2. “Kastav Smart City”, koji će se 15. lipnja održati na Lokvini, najavio je Renato Stanković, istaknuvši kako se ovogodišnje izdanje konferencije bavi izrazito aktualnom temom zelene urbane obnove.

Jubilarne 60. “Kastavske sportske igre”, predstavio je David Burburan iz Grada Kastva,, naglasivši kako se radi o jednima od najstarijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine okupit će se čak 3600 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, koji će se natjecati na čak 18 sportskih događanja.

Bloger Krule i Oleg Medica najavili su bogat program ovogodišnjeg Festivala smijeha, koji će se održavati od 7. do 9. lipnja. Festival na Crekvinu dovodi Tarika Filipovića, “Splicku scenu” i Ivana Šarića. 

Iz programa Dana grada Kastva istaknut je i nastup dua Robi&Prco, koji će na Trgu Belveder nastupiti u ponedjeljak 29. svibnja.