Kastav 28. travanj 2019.

Muška klapa Kastav gostuje u Velikoj Britaniji

Muška klapa Kastav gostuje u Velikoj Britaniji

Muška klapa Kastav gostovat će u Velikoj Britaniji, gdje će se od 1. do 6. svibnja održavati jedan od najvećih zborskih festivala i natjecanja na svijetu za muške zborove i ansamble. 

Na 9. “Cornwall International Male Choral Festival”, koji će se održati u pokrajini Cornwall u Velikoj Britaniji, klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, odlazi na poziv njegovog umjetničkog direktora Garetha Churchera, zahvaljujući nizu nagrada i uspjeha ostvarenih u zemlji, ali i na brojnim inozemnim gostovanjima tijekom njenog dugogodišnjeg djelovanja. 

Na festivalu će u 3 različite natjecateljske kategorije, nastupiti više od 2.000 pjevača u 59 zborova iz 9 zemalja: Australije, Finske, Hrvatske, Južnoafričke Republike, Kanade, Litve, Nizozemske, Rusije i Velike Britanije, pri čemu će muška klapa Kastav biti jednini predstavnik naše zemlje te ujedno i prvi predstavnik Hrvatske na ovom uglednom festivalu, koji se od 2003. održava svake druge godine. Za vrijeme trajanja Festivala bit će održano više od 50 koncerata na preko 40 različitih lokacija diljem britanske pokrajine Cornwall.

U natjecateljskom dijelu programa klapa Kastav će nastupiti u kategoriji Komorni zborovi- “40 Voices & Under” koja će se u subotu, 4. svibnja održati u znamenitoj Katedrali u gradu Truro, a u njoj će se natjecati 17 zborova iz 7 zemalja. Klapa će se predstaviti s repertoarom usmjerenim k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine. 

Pored nastupa natjecateljskoj konkurenciji, muška klapa Kastav će održati i dva cjelovečernja koncerta u Katedrali u gradu Truro i to 2. svibnja na svečanom otvorenju Festivala- Opening Gala Concert te 4. svibnja koncert pod nazivom International Gala Concert, dok će 5. svibnja održati Regional Concert u All Saints Church u gradu Falmouth. 


Klapi Kastav je pripala i posebna čast biti jednim od četiri odabrana ansambla između svih zborova sudionika koji će nastupiti na koncertnoj matineji 5. svibnja u čuvenom Minack Theatre. Riječ je o kultnom amfiteatru Velike Britanije, pokraj grada Porthcurno, na čijoj su pozornici, od njegovog osnutka 1932. do danas, nastupili brojni poznati britanski te umjetnici iz čitavog svijeta. 

Zasigurno će svi navedeni koncerti i nastupi u revijalnom dijelu Festivala pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske kulturne i glazbene baštine te dosega našeg kulturno- umjetničkog stvaralaštva.

Značajno gostovanje Muške klape Kastav, bit će realizirano uz potporu Grada Kastva, Primorsko- goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.