Kastav 18. svibanj 2023. Klaudio Vrančić

“Mutan piksel” uskoro postaje prekrasan dio slike Kastva

“Mutan piksel” uskoro postaje prekrasan dio slike Kastva
Kastavski gradonačelnik Matej Mostarac sa suradnicima obišao radove na građevini koja će uskoro postati novi dom Gradske uprave, ali i mnogo više

Bivše industrijsko postrojenje “Preda” na samom “ulazu” u Kastav, koje je već dugo “mutan piksel” u slici Kastva, trenutno je u fazi rekonstrukcije. Vrlo brzo zgrada bi trebala postati prekrasan novi dom Gradske uprave, ali i mnogo više. Kapitalni gradski projekt danas je obišao kastavski gradonačelnik Matej Mostarac sa suradnicima. 


“Sretan sam i zadovoljan što smo danas ovdje. Ovo je jedan od većih gradskih projekata. Još 2018. završen je desetogodišnji stečaj i rješavanje vlasništva objekta, koji nije bio reprezentativan već je bio ruglo. Sustavnim radom zgradu pretvaramo u ljepoticu na ulazu u grad. Investicija je to od gotovo tri milijuna eura, s 50% sigurnih bespovratnih sredstava. Grad će dobiti novo mjesto upravljanja, ekonomski održivije, s velikom dvoranom, a građani lakši pristup”, istaknuo je Mostarac.

“Projektantski se radilo o jednom izazovu jer je ova zgrada rađena u različitim periodima s različitim sustavima. Veseli nas što ovdje neće biti samo Gradska uprava, tu će biti i polivalentna dvorana i poslovni prostori, dakle jedno novo srce grada, koje će ovom dijelu Kastva dati jedan novi život”, kazao je arhitekt Marin Račić iz tvrtke MR2 d.o.o., zadužene za projektantski nadzor.


“Radi se o zahtjevnom projektu jer je vrlo kratak period za izvođenje radova. Ove godine bismo trebali kompletno završiti radove i nastojat ćemo da sve bude realizirano kako je određeno terminskim i dinamičkim planovima”, poručio je Amir Okić, direktor tvrtke X.O.A. GRADNJA d.o.o.

Projekt je sufinanciran iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, putem Poziva za dostavu projektnih prijedloga “Revitalizacija brownfield lokacija Urbane aglomeracije Rijeka”.