Kastav 3. listopad 2022. Klaudio Vrančić

Na "Beli pundejak" va Kastav na žmuj mladega vina

Na "Beli pundejak" va Kastav na žmuj mladega vina

Na "Beli pundejak" tradicionalna kastavska zdravica na Lokvini okupila brojne uzvanike, a fešta će posljednjeg dana ovogodišnje “Bele nedeje” potrajati do kasnih večernjih sati

Beli pundejak uvijek je imao posebno mjesto u srcima Kastavaca. Dan nakon Bele nedeje i kroz povijest je privlačio brojne posjetitelje jer su na Posajmicu, drugi dan sajma, prodavači obično spuštali cijene.


No, sajam je u posljednje vrijeme pomalo pao u drugi plan. Kastavci i brojni gosti na trodnevnoj se fešti prvenstveno okupljaju zbog dobre zabave i druženja uz čašicu (belice) razgovora. Tako je bilo i danas, na Beli pundejak. 


Ni ove godine izostala nije tradicionalno druženje na Lokvini, u organizaciji Grada Kastva, na kojem je suradnike i prijatelje Kastva pozdravio gradonačelnik Matej Mostarac. Svi zajedno podigli su čaše i nazdravili u čast grada na brege. 


“Srce mi je puno kad vidim koliko vas je došlo jer Kastavcima ovo puno znači. Bela nedeja je dan kada zbrajaju i oduzimaju cijelu godinu. Nema bolje prilike za zahvaliti svima vama, koji svako na svoj način pomažete u životu Grada Kastva. Javni i privatni sektori, udruge, sportaši, klubovi… Svi ste danas ovdje i svatko od vas čini jedan mali dio ovog grada i na tome vam hvala. Vaš odaziv govori da vam je ovdje ugodno, da volite ovdje živjeti i raditi i to je ono što je naša zadaća i misija”, poručio je Mostarac.


Bogata sajamska i ugostiteljska ponuda te zabavni sadržaji izostali nisu ni danas. Izvođači se, kao i protekla dva dana, izmjenjuju na čak tri lokacije, a čast da spusti zastor na ovogodišnju Belu nedeju večeras će imati Mauro Staraj & La Banda.