Kastav 13. travanj 2023. Klaudio Vrančić

Najbolja kastavska vina 18. će put poteći gradom na brege

Najbolja kastavska vina 18. će put poteći gradom na brege
Nakon proglašenja najboljih posjetitelji će pod Ložun moći degustirati kastavska vina, među kojima i najbolju Belicu Darije Jardas Babić te šampionsku malvaziju Darka Mandića

Najavljena je završna priredba 18. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine “Belica 2023”, što će se ove nedjelje, 16. travnja, održati u Kastvu.

Daria Jardas Babić i Darko Mandić

Ove je godine, od 42 člana Udruge, prikupljeno ukupno 88 uzoraka vina, a komisija je nakon ocjenjivanja dodijelila 21 zlatnu, 39 srebrnih i 23 brončane medalje te 6 priznanja. Šampion natjecanja je malvazija Darka Mandića, a prijelazni pehar za najbolju belicu dobit će Daria Jardas Babić.


“Zlato Darije Jardas nije slučajno jer ta belica se u obitelji Jardas uzgaja već više od 35 godina, a Darko Mandić je naš vinar čija malvazijom već godinama ostvaruje značajne rezultate. To dovoljno govori o visokoj kvaliteti vina”, kazao je Berislav Sušanj, novi predsjednik udruge Belica.

Nakon proglašenja najboljih, koje je na rasporedu u 14 sati, posjetitelji će imati prilike degustirati kastavska vina, a izostati neće ni prigodna ugostiteljska ponuda. Tradicionalno, Ocjenjivački susret vinara Kastavštine organizira Udruga Belica, uz pomoć Turističke zajednice grada Kastva i Grada Kastva. 


“Zadovoljni smo i sretni što se ocjenjivalo preko 80 vina, uz rekordna količinu belice. Puno je novih mladih vinara koji će paziti na našu autohtonu sortu vina i to je razlog što se Grad uključio u ovu priču. Želimo da naša belica doživi novu mladost, da je bude sve više te da kvalitetom konkurira vinima u okruženju”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.

Direktor Turističke zajednice grada Kastva Saša Brusić istaknuo je kako su Kastavci ponosni na rad Udruge Belica, naglasivši kako su kastavska vina postala turistički brend.