Kastav 4. travanj 2024. V.A./ALLT.

Najbolja kastavska vina “poteći” će na novoj lokaciji

Najbolja kastavska vina “poteći” će na novoj lokaciji
19. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine “Belica 2024” - sve je spremno za izvrsnu vinsku nedjelju u Kastvu

U kastavskoj Kući Belice danas je predstavljen 19. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine “Belica 2024”. Tradicionalno događanje iz godine u godinu okuplja sve veći broj vinara i posjetitelja, zbog čega će se ovogodišnja završnica održati na novoj lokaciji - u Boćarskom domu “Slavko Stanić”.

U ime organizatora - Udruge prijatel ruž, grozja i vina “Belica” događanje su najavili predsjednik udruge Berislav Sušanj, tajnik udruge Darko Mandić i višestruko nagrađivani vinar Sanjin Srok, a na početku se predstavnicima medija obratio Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva, koji je uz TZG Kastva pokrovitelji događanja.

Mostarac je pohvalio rad udruge i veliki trud koji je rezultirao buđenjem kastavskog vinogradarstva i razvojem autohtonih sorti, na ponos Kastva. Izrazio je i zadovoljstvo organizacijom susreta te najavio daljnju podršku Grada, uz izreku: “Ki Belicu pije, taj bolan nije”.


Sušanj je podsjetio da ove godine Udruga slavi dvadeset godina djelovanja te izrazio ponos što je od samog starta djelovala punom snagom, zbog čega sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je ovo već 19. susret.

Mandić je najavio sjajnu vinsku manifestaciju na kojoj će se nuditi odlična vina, a među kojima su i ona nagrađivana koje je odabrala stručna komisija, sačinjena od enologa i sommeliera, prevođenih Kristijanom Damijanićem, poznatim i cijenjenim hrvatskim enologom. 

Nakon svečanog otvaranja koje će se održati u nedjelju u 13 sati, uslijedit će podjela priznanja najboljima i to u 6 kategorija. Proglasit će se i šampion natjecanja čije se ime drži u tajnosti, a otkriveno je samo da je ovogodišnje najbolje vino iz kategorije Belica, što organizatore čini posebno ponosnima jer je to dokaz kvalitetnog rada domaćih vinara na razvijanju autohtone sorte. 


Najavljeno je i da će svi posjetitelji moći u premijerno postavljenom wine shopu kupiti odlična vina članova udruge s OPG-om ili obrtom i to po promotivnoj cijeni.

Srok je najavio još jednu izazovnu godinu za vinare, ali uopće ne sumnja da će kastavska vina opet biti odlična. “Svaka je godina izazovna, bit će i ova, ali imamo se čime pohvaliti”, naglasio je.

U nedjeljnom programu će sudjelovati Puhački orkestar Glazbenog društva “Spinčići”, a proglašenje najboljih uslijedit će odmah po otvaranju. Ispred same dvorane bit će postavljena velika bačva gdje će svi zainteresirani moći kupiti čašu u platnenoj vrećici kojom će moći degustirati ponuđena vina, a ispred dvorane će biti postavljen i poseban punkt s ponudom jela.