Kastav 8. travanj 2018.

Najbolja kastavska vina potekla na prepunoj Fortici

Najbolja kastavska vina potekla na prepunoj Fortici
Više od 500 boca najboljih kastavskih vina otvoreno je danas na prepunoj Fortici, u sklopu 13. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine- Belica 2018. Degustaciji je prethodilo proglašenje najboljih, a šampion natjecanja je belica Kristiana Lučića.

Opojni mirisi najboljih kastavskih vina širili su se danas sa suncem okupane Fortice. Veliko finale 13. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine- Belica 2018 okupilo je brojne ljubitelje “pića bogova”, kojeg na Fortici nije nedostajalo jer posjetitelje je dočekalo više od 500 boca mnogima najdražeg proizvoda od grožđa.

Na Forticu su, uz brojne posjetitelje, došetali i sudionici nove manifestacije- “Kastav Aktiv”, koji su prvi dio dana proveli u šetnji kastavskim šumama Lozom i Lužinom, a stigli su i gosti iz Ludbrega, Nadina i Križevaca.
 
Šampionsko vino belica Kristiana Lučića

Kastavska “fešta od vina” počela je na Trgu Matka Laginje gdje su svečano podijeljene diplome najuspješnijima na 13. Ocjenjivačkom susretu vinara Kastavštine- Belica 2018. Ove je godine prikupljeno rekordnih 87 uzoraka, a komisija na čelu sa sommelierom Nenadom Kukurinom šampionskim je vinom proglasila belicu Kristiana Lučića.

“Ovo je za mene jedan veliki uspjeh za koji je trebalo puno volje, truda i ulaganja. Belica se jako digla posljednjih godina, a o tome svjedoči i činjenica da je upravo belica ovogodišnje šampionsko vino”, rekao je Lučić.

“U ovih 13 godina smo pokazali da znamo raditi dobro vino, da znamo što znači naša domaća kapljica i naša belica. Kad smo počeli imali smo 38 uzoraka od čega je trećina diskvalificirana. Od tada smo održali dvije škole za zvanje vinar- vinogradar, imali smo i niz edukativnih predavanja, a radimo i na revitalizaciji vinarstva i vinogradarstva Kastavštine”, naglasio je Radenko Srdoč, predsjednik udruge Belica.
 
Belica kastavski brend

“Ovo je tradicija i svojevrsni brend našeg grada. Kada se spomene Kastav belica je jedna od asocijacija. Naši vinari to zaslužuju jer iza ovakve priče je puno rada, truda i entuzijazma. Tu nema zarade, ovo je ljubav prema vinarstvu i vinogradarstvu i ovakav susret im je nagrada. Podršku Grada imaju i imat će. Nadamo se da ćemo uskoro otvoriti i Kuću belice”, najavio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.

Okupljene je pozdravila i Dolores Kukurin, direktorica TZG Kastva, zahvalivši na velikom trudu vrijednim članovima udruge Belica i čestitavši najuspješnijim kastavskim vinarima.