Kastav 20. rujan 2015.

Najmlađi publiku "prošetali" Kvarnerom

Najmlađi publiku "prošetali" Kvarnerom
Dvjesto dječjih glasova jučer je odjekivalo kastavskom Crekvinom, na 14. Festivalu dječjeg stvaralaštva “Kvarnerić”. Mališani, su izveli ukupno 16 skladbi, nastalih u glazbeno- literarnim radionicama županijskih osnovnih škola. 
 
Nakon što je dan ranije “Kvarnerić” oduševio prepun HKD na Sušaku, festival je preselio u staru kastavsku gradsku jezgru, na jedinstvenu pozornicu na otvorenom. 
 
Gledatelji su na Crekvini čuli 16 skladbi, koje su sudionici, podijeljeni u dvije uzrasne kategorije, izveli u pratnji dječjih zborova OŠ Milan Brozovoć iz Kastva i OŠ Sv. Matej s Viškova.
 
Zanimljivo, pjesme su, uz pomoć mentora napisali i skladali sami učenici, koji su zaslužni i za šarolike koreografije. 
 
Svoj su doprinos, na opće oduševljenje gledatelja i natjecatelja ovogodišnjem festivalu dali: Antonio Krištofić, Antonela Doko, Mia Negovetić, Ri Dance i Alen Polić, kojem je, zajedno s Lenom Stojiljkovic, pripala i uloga voditelja. 
 
Na kraju večeri iz Kastva nitko nije otišao razočaran. Gledatelje su oduševili mali izvođači, a svi sudionici “najfer” festivala na svijetu kući su otišli s nagradama. 
 
Slavili “Tanac” i “More Moje”
 
Kao i uvijek najznačajnije su bile one koje su izvođačima podijelili gledatelji. Treća nagrada publike u kategoriji od 11 godina pripala je skladbi “Srce mi je velo”, koju su izvele Lucija Stipanović, Magdalena Dundović, Nicole Nastić i Mia Burić. Drugu je nagradu publika dala Nini Jestratijević, Luciji Kovačević i Antoneli Dizdar za pjesmu “Leto”, a prvo je mjesto osvojio Toni Matajić s pjesmom “More moje”.
 
Treće je mjesto u mlađoj uzrasnoj kategoriji publika dala skladbi “Cimbuloajne”, koju je pjevala Marta Beljan. Drugo mjesto pripalo je Josipi Geljić za pjesmu “Moj nono”, dok su prvo osvojili Dario Dujmović i Marina Rudan s pjesmom “Tanac”.
 
Stručni sud je u kategoriji od 11 godina najboljom proglasio pjesmu “Komadić Novoga”, koju je izvela Lucija Svetić, a u kategoriji do 11 godina skladbu “Cimbuloajne”.
 
Zajednički glasovi publike Rijeke i Kastva dali su i ukupne ovogodišnje pobjednike “Kvarnerića”. Ta je čast pripala skladbama “Leto” i “Tanac”.
 
Dječji festival “Kvarnerić” se prvi put održao 2002. u Novom Vinodolskom, a od tad je proputovao cijelu Primorsko- goransku županiju.