Kastav 1. listopad 2016.

Nazdravljanje belicom na punoljetnoj izložbi

Nazdravljanje belicom na punoljetnoj izložbi
Dan uoči “Bele nedeje” visoko su podignute čaše s autohtonim kastavskim vinom- belicom. Na Trgu istarske vile, u samom srcu Kastva, proslavljen je 18. rođendan tradicionalne izložbe vina.
 
Tradicionalna izložba vina, koja se održava svake godine u sklopu proslave najvećeg kastavskog blagdana- “Bele nedeje”, dočekala je punoljetnost. 18. izdanje, održano na Trgu Istarske Vile, posvećeno je “golici”. 
 
U kuli su tako, zajedno s šezdesetak hrvatskih vina, izložene 24 “golice”. Predmeti koji su se nekada upotrebljavali za uzimanje vina iz bačvi danas su tek suveniri i drage uspomene, koje je probudila Udruga prijatela ruž, grozja i vina “Belica”.
 
“Želin van dobrodošlicu na najveći kastavski blagdan, na Belu nedeju. Neki dan san rekal kako je lepo bit Kastavac kad pride Bela nedeja. Nadan se da je otvorenje ove lepe izložbe, s kun nan sako leto neč novo prinesu i povedu naši prijatelji z udruge Belica, samo početak još jedne lepe i uspješne Bele nedeje, pune smeha, prijateljstva, zagrljaja i dobrega druženja,” poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović, koji je otvorio izložbu.
 
Belica, kompirica i grobnički sir
 
Autohtono kastavsko vino, koje se radi od četiri vrste grožđa, lani je više no uspješno spojeno s palentom kompiricom i grobničkim sirom. Provjerena formula iskorištena je i ove godine pa s Kastva nitko nije otišao gladan.
 
A da današnja kastavska fešta od vina ne prođe u tišini pobrinuli su se tamburaški sastav “Merak” i KUD Zametski koren. 
 
Sve spremno za večernju feštu
 
Od 18 sati organizatori su pripremili radionicu “Zatancajte potresujku s nami”, uz nastup grupe Trio Vox. Kastavci i njihovi gosti prve nedjeljne sate dočekat će uz fešte na dvije lokacije. Lucca Montecchi Global warming feat. Manuel Lupen and Tony T nastupaju na Lokvini, a "Zastoj Ban" te Robi i Prco na Trgu Maka Laginje.
 
Bogat program ovogodišnje “Bele nedeje” nastavlja se sutra. Organizatori su pripremili raznovrsnu ugostiteljsku i sajamsku ponudu, a izostati neće ni brojni kulturno- zabavni sadržaji.