Kastav 6. kolovoz 2021.

"Neka sope još 100 let, se na ponos našeg kraja"

"Neka sope još 100 let, se na ponos našeg kraja"
Glazbeni dom “Dr. Vojko Vlah” u Spinčićima krasi spomen ploča, koja je večeras svečano otkrivena povodom 100 godina djelovanja kastavskog Glazbenog društva “Spinčići”.

“Neka sope još 100 let, se na ponos našeg kraja”, stihovi koje potpisuje Zvonko Turak od danas krase Glazbeni dom “Dr. Vojko Vlah”, dom Spinčićeve muzike. Spomen ploča dar je Grada Kastva Glazbenom društvu Spinčići, koje ove godine slavi veliki jubilej- 100 godina neprekidnog djelovanja. 


Za glazbenu su se uvertiru u svečanost danas pobrinuli sjajno raspoloženi domaćini, nakon čega su, u društvu predsjednice MO Spinčići Barbare Tenčić, spomen ploču otkrili Lauro Sprohar i Branko Rubeša, koji zajedno imaju čak 127 godina staža u Spinčićevoj muziki. 

Okupljene su ispred “kastafskog stogodišnjaka” pozdravili predsjednica Društva Lorena Blažić Pošćić, a ispred Grada Kastva zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić. 


“Spinčićeva muzika osnovana je 1921. godine, počela je kao tamburaški sastav, koji se s vremenom ugasio, ali je osnovan puhački orkestar koji djeluje do danas. Društvo trenutno broji 35 aktivnih članova i 20- ak članova u našoj internoj glazbenoj školi. Nastupali smo diljem Europe, od Španjolske do Rumunjske, ali najviše volimo nastupati doma”, istaknula je Blažić Pošćić.


“Sretni smo jer naša Spinčićeva muzika slavi stotu obljetnicu. Jedan veliki događaj, 100 godina rada i druženja naših pranonića i nonića, djece i unuka. Ovo je zaista jedna veličanstvena kulturna priča”, poručio je Jurčić, koji je i sam, 25 godina, bio član Spinčićeve muzike, od čega više od 10 godina kao predsjednik Društva.


Proslava velikog jubileja nastavit će se sutra, 07. kolovoza, svečanom sjednicom u kastavskoj Gradskoj vijećnici te svečanim koncertom na Crekvini, koji počinje u 21 sat.