Kastav 3. travanj 2020.

Nizom mjera Grad Kastav će olakšati život poduzetnicima

Nizom mjera Grad Kastav će olakšati život poduzetnicima
Odluka o ublažavanju posljedica epidemije koronavirusa na području Grada Kastva, koja je danas usvojena na održanoj e- sjednici, razveselit će kastavske obrtnike i gospodarstvenike.

Kastavski gradski vijećnici na e- sjednici su donijeli niz mjera kojima će Grad Kastav pomoći obrtnicima i gospodarstvenicima.

“Danas smo na e-sjednici Gradskog vijeća donijeli prvi set mjera kroz Odluku o ublažavanju posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa na području Grada Kastva. Zahvaljujem se svim vijećnicima na podršci i nadam se da smo ovime olakšali nezavidnu situaciju u kojoj su se našli mnogi naši obrtnici, gospodarstvenici i građani. Utjecaj na proračun već ovih mjera premašuje 1,5 milijuna kuna. U pripremi su i nove mjere koje će se odnositi na uravnoteženje proračuna ali i daljnju pomoć najugroženijima. Čuvajte se i dalje, a kroz sve ovo proći ćemo svi zajedno”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


Pravnim i fizičkim osobama, koje obavljaju djelatnosti obuhvaćene mjerom obustave rada i koje su obustavile svoj rad odobrava se oslobođenje od obveze plaćanja zakupnine i naknade za pravo građenja za poslovne prostore u vlasništvu Grada Kastva i zakupnine za korištenje javnih površina za ožujak 2020. godine u visini 50% ukupnog iznosa zakupnine/naknade, a za travanj 2020. godine, razmjerno vremenu trajanja obustave rada.

Oslobađaju se i od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti (ne i naknade za uređenje voda) za ožujak 2020. godine u visini 50% ukupnog iznosa komunalne naknade, a za travanj 2020. godine, razmjerno vremenu trajanja obustave rada.


Pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnosti koje nisu obuhvaćene mjerom obustave rada odobrava se odgoda plaćanja komunalne naknade (ne i naknade za uređenje voda), za mjesece ožujak, travanj i svibanj 2020. godine, na rok od tri mjeseca od dana dospijeća svakog pojedinog obroka.

Odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate za vrijeme važenja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, izuzev dugovanja kojima prijeti zastara i to za sva potraživanja Grada Kastva.