Kastav 3. travanj 2019.

Nova javna rasvjeta u Kastvu najkasnije do proljeća 2020.

Nova javna rasvjeta u Kastvu najkasnije do proljeća 2020.

Kastav će najkasnije do proljeća sljedeće godine dobiti novu javnu rasvjetu. Zahvaljujući danas potpisanom Ugovoru o kreditu po programu “ESIF Krediti za javnu rasvjetu”, između Grada Kastva i HBOR-a, dosadašnju će rasvjetu zamijeniti nova led tehnologija. 

Gotovo dvije tisuće novih led lampi do travnja sljedeće godine obasjat će kastavske ulice. Potpisivanjem Ugovora o kreditu po programu “ESIF Krediti za javnu rasvjetu” s predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvitak Grad Kastav je krenuo u najveći ovogodišnji infrastrukturni projekt vrijedan 7,8 milijuna kuna. 

“Trenutno imamo područja gdje nije dovoljna osvijetljenost ili gdje se svjetlost pogrešno raspršuje, a imamo još uvijek i dio svjetiljki sa živom, koja onečišćuje okoliš. Projektom ćemo 1984 lampe zamijeniti led tehnologijom. Također, stupovi javne rasvjete postaju mreža na području grada, koja se može dodatno iskoristiti, primjerice za postavljanje senzora kvalitete zraka, senzora buke, video nadzora, rješenja za kontrolu parkiranja, WiFI mreže”, naglasio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, poručivši kako će se projektom kvaliteta i sigurnost života u Kastvu podignuti na višu razinu te smanjiti onečišćenje, a i vizualni dojam grada će, smatra, biti ljepši.

“Nama je drago da je Kastav prepoznao naš kreditni program. Riječ je o financijskom instrumentu gdje su sredstva osigurana iz europskih investicijskih fondova, a cilj je postizanje uštede u sustavu javne rasvjete”, rekao je Mario Perić, rukovoditelj u sektoru projektiranja HBOR-a

Grad Kastav je kredit dobio na deset godina, s godišnjom kamatom od 0,5 posto, koja omogućuje Gradu da investiciju isplati kroz energetsku učinkovitost. Naime, očekuje se da bi uštede, koje će se ostvariti na mjesečnoj razini, biti u visini rate kredita. 

“Nakon deset godina imat ćemo kompletnu infrastrukturu koja će donositi veliku uštedu na godišnjoj razini. Do sada je sustav javne rasvjete, bez održavanja, iznosio oko 800 tisuća kuna, čemu treba dodati godišnje održavanje od oko 250 tisuća kuna. Ti iznosi sada bi se trebali umanjiti za 75 posto”, rekao je Mostarac.   

Novom bi se led rasvjetom trebale pokriti ulice diljem Kastva. Izuzetak je tek stara gradska jezgra, koja će na red doći u drugoj fazi projekta. Naime, osim što će biti energetski učinkovita nova će rasvjeta u staroj gradskoj jezgri biti i dekorativa.