Kastav 29. srpanj 2019.

Obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Kastvu

Obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Kastvu
Program obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti i 24. obljetnice vojno- redarstvene operacije Oluja u Kastvu počinje ove srijede otvorenjem izložbe ratnih fotografija i vojne opreme.

Obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti te 24. obljetnice vojno- redarstvene operacije Oluja u Kastvu započinje u srijedu, 31. srpnja, u 18 sati, kada se u organizaciji UHBDR Kastav i Grada Kastva u Gradskoj vijećnici otvara izložba ratnih fotografija i vojne opreme.


Tom prigodom održat će se i predavanje “Prelet za Hrvatsku” pukovnika i pilota Hrvatske vojske u mirovini, Danijela Borovića. Autori izložbe su Damir Batistić, predsjednik Hrvatskog društva kolekcionara militarije, Čestmir Komarek, stožerni narednik u mirovini i Radovan Živanović, kolekcionar, a izložba se može pogledati do 5. kolovoza.

Središnju proslavu Dana domovinske zahvalnosti te obljetnice vojno- redarstvene operacije Oluja, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Grad Kastav obilježit će prigodnim cjelodnevnim programom, koji počinje polaganjem vijenaca na spomen obilježje na kastavskom groblju, 5. kolovoza, u 10 sati. 


Nakon polaganja vijenaca, u 10 i30 sati slijedi okupljanje na Fortici i mimohod branitelja ulicama grada do crkve sv. Jelene Križarice gdje se služi sveta misa. 

U sklopu programa obilježavanja, organizirano je druženje branitelja i građana u Gradskoj loži uz gastronomsku ponudu, kao i malonogometni turnir kod sportske dvorane Matija Katalinić, u kojem sudjeluje šest ekipa: HNK Rijeka, MNK Medicinar, HNK Opatija, MNK Fantina Kastav, MNK Ferro Žegoti i UHBDR Branitelji Kastav. U slučaju kiše, turnir će se održati u dvorani.

Dan domovinske zahvalnosti u Kastvu se tradicionalno obilježava već godinama, u zajedništvu i suradnji UHBDR Kastav i Grada Kastva. Kastav ima tristotinjak hrvatskih branitelja, od kojih je njih 157 učlanjeno u Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav. U Domovinskom ratu poginula su dvojica kastavskih branitelja- Emil Miftarević i Bruno Prpić.