Kastav 20. prosinac 2021. Vjeko Alilović

Oleg Medica prikuplja pomoć za djecu Tanzanije

Oleg Medica prikuplja pomoć za djecu Tanzanije
Naš poznati volonter  Oleg Medica organizirao je humanitarnu akciju “Na kidogo ni mengi” (i malo je puno) za gladnu djecu u Tanzaniji.

Trenutno živimo u jednim potpuno drugačijim vremenima, u vremenima koja nam donose neizvjesnost i koja nas upućuju na brigu o sebi, ali i ljudima oko sebe. I bez obzira koliko u nekim stvarima bili razjedinjeni, imamo nešto što nas svih povezuje- želimo drugima dobro. Ne samo sebi, ne samo najbližima, već svima. Uvijek smo zajedno bili jači, uvijek smo zajedno bili bolji, a sada je pravo vrijeme da to i dokažemo, zašto ne bi baš u ovom trenutku svi zajedno napravili nešto dobro, zašto da ne pomognemo potpunom neznancu- djetetu u Africi koje gladuje?
 

Oleg Medica, poznati volonter i svjetski putnik, koji je iz svojih Matulja krenuo na put i obišao 70- ak zemalja (od Palestine, Kambodže pa sve do Indije, Irana...)  mjesec i pol dana je volontirao u Tanzaniji i rekao kako ništa nije na njemu ostavilo traga kao tih 90 dana. 

“Upoznao sam predivne ljude, vratio se bogatiji za novo iskustvo, ali i sa suznim očima. Vidjeti to siromaštvo, ali istovremeno osjetiti veliku ljubav i sreću, za nas u ovom dijelu svijeta gdje se sve mjeri materijalnim gotovo je nevjerojatno, neshvatljivo”, izjavio je Medica po svom povratku iz Tanzanije.

Olegu su se pridružili i Matuljci Damir Frlan i Sani Hlanuda te su zajedno obišli nacionalni park Ngoro Ngoro i posjetili katoličku misiju u sredini sela najpoznatijeg afričkog plemena, plemena Maasaia. 


“Gotovo je nevjerojatno bilo vidjeti način na koji oni žive, tradicionalnim životom kao pred 1000 god., kuće su im napravljene od pruća, blata i kravljeg izmeta. U središtu kuće lože vatru, a s njima u kolibi spavaju i životinje koje su u biti sve što oni imaju i mjerilo materijalnog statusa. Poljoprivredom se ne smiju baviti jer žive u dijelu koji pripada nacionalnom parku, piju pomiješanu kravlju krv i mlijeko. Muškarci imaju jednu do dvije žene, svaka živi u svojoj kolibi s po pet- šest djece, a po obitelji otprilike jedno dijete šalju u školu, jer ostala djeca moraju raditi. Djevojčice od rane dobi pomažu majkama kuhati, čistiti i odgajati drugu djecu, dok su dječaci uz oca i bave se čuvanjem te ispašom stoke. U školu mogu samo djeca koja žive u njenoj blizini, a to je jedan jako mali dio djece. Katolička misiji u selu Nainokanoka, u sklopu koje su i vrtić i škola s 50- ak djece, doista pomaže koliko može, a zbog neimaštine djeca se u zadnje vrijeme hrane samo rižom, bez soli i ulja. Jedino im je to bilo preostalo, a i toga su imali zalihu za samo par dana. Među sobom smo skupili nešto novca i kupili im riže za narednih nekoliko mjeseci. Međutim, nedavno nam se javio otac Denis Ziba koji se brine o školi i vrtiću, i rekao kako su opet ostali bez hrane i da je situacija doista kritična”, govori Oleg.


Ono što je doista važno napomenuti, koliko god zvuči nevjerojatno, je da bi s vrijednosti od otprilike 20 kuna jedno dijete imalo hrane i moglo bi se školovati punih tjedan dana! 

Zato je svaka pomoć dobro došla, a Medica posebno napominje da je cilj akcije “Na kidogo ni mengi” (i malo je puno) skupiti šezdesetak tisuća kuna, čime bi se omogućila hrana i školovanje za 50 djece punih godinu dana.


Svaka je pomoć dobrodošla, a svaka je donacija velika. Uplatom na broj računa Udruge NIT: HR 4024840081135142129 učinit ćete veliku stvar.