Kastav 29. rujan 2020.

Otkazana Bela nedeja u Kastvu

Otkazana Bela nedeja u Kastvu

Stožer civilne zaštite Primorsko- goranske županije nije dao konačnu suglasnost za održavanje Bele nedeje, a s njihovim stavom suglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite Područni ured civilne zaštite Rijeka.

Ovogodišnja Bela nedeja, koja se trebala održati uz trodnevni prilagođeni program, je otkazana. Na žalost Kastavaca i njihovih gostiju najveći “kastafski blagdan” ove se godine tako ipak neće obilježiti. 


“Stožer civilne zaštite Primorsko- goranske županije nije dao konačnu suglasnost za održavanje Bele nedeje, a s njihovim stavom suglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite Područni ured civilne zaštite Rijeka. Ovime se otkazuje održavanje manifestacije Bela nedeja koja se trebala održati od 3. do 5. listopada u organizaciji Grada Kastva s reduciranim programom i strogim pridržavanjem epidemioloških mjera” stoji u priopćenju Grada Kastva. 

Ideja organizatora bila je otkazati velike koncerte i večernja događanja, ali sačuvati tradiciju te omogućiti posjetiteljima da i ove godine, prvog vikenda u listopadu, u Kastvu uživaju u mladom vinu. No, niti takvo skromnije izdanje Bele nedeje nije naišlo na razumijevanje epidemiologa.


“Zaista smo napravili sve da održimo Belu nedeju i u ovoj, nesretnoj, 2020. godini. Organizacija je bila još teža i zahtjevnija nego proteklih godina no želja je bila jača. Igrali smo pošteno do kraja i morali smo se obratiti Stožeru civilne zaštite PGŽ- a čija je suglasnost potrebna kada se očekuje više od 1000 posjetitelja u danu. Na Beloj nedeji bilo bi sigurno više ljudi unatoč pandemiji, unatoč kiši, unatoč upozorenjima. Nadležni su odlučili odbiti suglasnost i Bela nedeja se neće održati na veliku žalost svih nas koji smo bili spremni napraviti apsolutno sve da se tradicija nastavi i ne ugrozi zdravlje posjetitelja. Proteklih dana bili smo pod velikim pritiskom dvije potpuno suprotstavljene struje. S jedne strane grupa stanara koja je potpisivala peticiju protiv održavanja Bele nedeje u staroj jezgri, a s druge strane oni koji se nisu mogli pomiriti s reduciranim programom i htjeli su da se manifestacija održi bez kočnica. Očito je i sve to utjecalo na konačnu odluku Stožera iako mi ne bi ni krenuli u organizaciju da nismo imali odobrenja. Kastafci se ne predaju tako lako pa vjerujem da će svatko na svoj način proslaviti ovu Belu nedeju sa željom da se više ne ponovi ništa slično što može ugroziti najveći kastafski blagdan”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac