Kastav 28. ožujak 2023. Klaudio Vrančić

Otvaraju se nove prilike za mlade kastavske poduzetnike

Otvaraju se nove prilike za mlade kastavske poduzetnike
Predstavljen program de minimis potpora za razvoj malog gospodarstva na kastavskom području u 2023. godini, a poduzetnički inkubator KASPI čeka nove korisnike

Grad Kastav, treći po ostvarenim prihodima poduzetnika u PGŽ, nastavlja pomagati poduzetnike, kroz programe de minimis potpora za razvoj malog gospodarstva, ali i program Poduzetničkog inkubatora KASPI, koji je s radom započeo lani.

“Kastav je nedavno proglašen trećim gradom u Hrvatskoj po indeksu lakoće poslovanja, odmah iza Svete Nedelje i Umaga. Kastav je već godinama u županijskom vrhu i po rastu zaposlenja te otvaranju radnih mjesta. Kao Grad se trudimo zadržati povijesnu važnost obrtništva, zanata… Želimo da ljudi na ovom području, uz to što ovdje žive, ovdje i rade.  Ovo su daljnji koraci koje radimo u tom smjeru. S ciljem rasta, otvaranja novih radnih mjesta, konkurentnosti poduzetnika uspostavljamo suradnje za koje sam siguran da će biti uspješne”, istaknuo je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


Jedna od njih je i suradnja s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), koja se nastavlja i u 2023. godini.  

“Suradnja HBOR- a i Grada Kastva uspješno se odvija već niz godina u dijelu financiranja infrastrukturnih projekata, a od 2020. i kroz zajednički sporazum o financiranju poduzetnika, gdje je Grad odobrio subvenciju kamatne stope u visini od 2%. To su kreditni programi, značajni za poduzetnički inkubator KASPI, gdje se financiraju tri ciljne skupine- mladi poduzetnici, žene i početnici. Poduzetnicima, koji su prešli inkubacijske i predinkubacijske faze, na raspolaganju je kreditni program investicije privatnog sektora, gdje se Grad Kastav također uključio s dodatnom subvencijom kamatne stope od 2%”, istaknula je Vesna Bartolović ispred Hrvatske banke za obnovu i razvoj.


Poduzetnički inkubator KASPI

“Nakon uspješnog završetka europskog projekta Kastav Smart Start u sklopu kojega je obnovljen i opremljen objekt inkubatora, ali i proveden prvi program inkubacije za 14 start-upova, Grad Kastav je i ove godine raspisao Javni poziv za ulazak u inkubacijski program namijenjen obrtnicima i poduzetnicima, pogotovo onima koji tek započinju svoj poduzetnički put”, istaknuo je Renato Stanković iz KASPI-ja. 

Sjajna je to prilika za sve koji žele pokrenuti vlastiti posao. Prijaviti se, do 3. travnja u 12 sati, mogu fizičke i pravne osobe, a prednost imaju mladi, žene i nezaposleni, kao i poslovne ideje iz zelenog i digitalnog područja te kreativne industrije. Korisnici će, između ostaloga, dobiti 3 mjeseca besplatnog edukacijskog programa, kao i pravo na slobodno korištenje prostora inkubatora te savjetovanje od strane stručnjaka i iskusnih poduzetnika. Ove godine čeka ih i Erste Starter program, koji će se realizirati zahvaljujući danas potpisanom sporazumu s Erste bankom. 


“Osim financijskog dijela podrške, gdje financiramo s povoljnijim kreditima naše poduzetnike početnike mi nudimo i cijeli spektar nefinancijske podrške. To uključuje i edukacije, poslovne alate, monitoring… U sklopu ove suradnje s Gradom Kastvom pripremili smo radionicu s relevantnim temama za poduzetnike početnike, kao i radionicu izrade poslovnog plana”, kazala je Ivana Datković Škoda, predstavnica Erste banke.