Kastav 31. svibanj 2017.

Otvorena dionica ceste do rotora Belići u Kastvu

Otvorena dionica ceste do rotora Belići u Kastvu
U Kastvu je jutros otvorena novoizgrađena dionica ceste ŽC 5206 od sportske dvorane do rotora Belići u Kastvu, vrijedna gotovo pet milijuna kuna. 

Dionica je dužine 200 metara i širine 7 metara s kompletnom infrastrukturom. Investitor izgradnje ove prometnice je Županijska uprava za ceste PGŽ, a vrijednost investicije je 3,2 milijuna kuna. Dok je u projektnu dokumentaciju i imovinsko- pravnu pripremu Grad Kastav uložio više od milijun i pol kuna. 

Spojna cesta povezuje rotor Belići i već izvedenu prometnicu ceste za Rešetare. Kastav je od 2002. do danas u taj prometni pravac (dionicu do Šporove jame, dionicu do Rešetara s mostom u Jurčićima, spoj za Ćikoviće i prilaznu cestu do sportske dvorane), što obuhvaća imovinsko pravnu pripremu, projekte, izgradnju i nadzor, ukupno uložio oko 32 milijuna kuna (što uključuje otkup zemljišta i projekte za danas otvorenu dionicu).

S ovim spojem na rotor Belići, koji je ŽUC izgradio 2015. godine, ukupne vrijednosti investicije 2.250.000 kuna, osigurava se preusmjeravanje prometa kroz Kastav te njegovo usmjeravanje u pravcu Žegoti- Viškovo, Matulji- Rupa i Rešetari- Rijeka, te rasterećenje centra Kastva, a posebno prometnice kraj škole. 


U prometnici su osim obostranih nogostupa postavljena hidrantska mreža, DTK, plin, oborinska kanalizacija i vanjska rasvjeta.

"Promet za Viškovo sada se preusmjerava se na zaobilaznicu pa smo s jednom prometnicom dobili više toga riješeno", rekao je župan Zlatko Komadina prilikom otvorenja. 

Kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović istaknuo je da je ovo završetak velikog ciklusa.

"Grad već godinama investira u ovu prometnicu i puno je lakše otkad se Županija uključila i znatno pomogla da Kastav prometno izgleda bolje nego prije desetak godina. Važno je dodati da ćemo, osim ove investicije i prometnog pravca, sada oko sportske dvorane, vrtića, škole i groblja dobiti pedesetak parkirnih mjesta i miran promet. Time će se u zoni u kojoj prolaze pješaci, djeca i roditelji, znatno poboljšati sigurnost. To je najljepši poklon građanima za Dan Grada Kastva,” rekao je Lukanović.