Kastav 22. srpanj 2015.

"Plemena" rasprodala Crekvinu

"Plemena" rasprodala Crekvinu
Višestruko nagrađivana drama “Plemena”, engleske spisateljice Nine Raine, sinoć je, u sklopu Kastafskog kulturnog leta, napunila kastavsku Crekvinu.

Zbog “Plemena” se jučer tražila karta više. Jedan od najnagrađivanijih tekstova proteklih godina, koji potpisuje Nina Raine, govori o svijetu u kojem živimo, potrebi za pripadnosti, različitosti, ljubavi i izdaji.

“Autorica je obradila temu tako da je postigla priču, ali i metaforu današnjeg društva. Predstava govori o komunikaciji, o tome slušamo li se, čujemo li se, a sve to priča kroz priču o gluhom momku koji je odrastao u čujućoj obitelji. Ustvari nas, na jedan vrlo zanimljiv način potiče na razmišljanje o tome kako je svijet usprkos svim svojim naprecima još uvijek bazično podijeljen po plemenskim principima, hijerarhijama. Ljudi od toga i dan danas vrlo teško odustaju. Predstava, koja je vrlo slojevita, uspjela je u svojoj dramaturgiji. Neki teoretičari smatraju da je uspjela postići razinu  grčke tragedije s obzirom na to da se radi o izdaji između dva brata… Radi se o vrlo kompleksnom tekstu,” rekao je Marko Torjanac, glumac i ravnatelj kazališta Planet Art.
 
Radnja 

Gluhi Billy odrasta u obitelji u kojoj svi čuju. On zna da je drugačiji, ali svoj prostor, pripadnost i samopouzdanje stječe tek upoznavši djevojku koja ga upoznaje sa svijetom gluhih. To dovodi do velikih, dramatičnih promjena u cijeloj obitelji koja kroz Billyjevo osamostaljivanje doživljava lom, rasap i katarzu. Priča je to o dva brata, o izdaji i ljubavi u kojoj na kraju svi učimo slušati jedni druge. Priča o obitelji u kojoj će svatko moći prepoznati i svoju obitelj.

Predstavu, koju je režirala Slavica Knežević, na Crekvini su izveli: Jasna Palić Picukarić, koja je za ulogu dobila nagradu Fabijan Šovagović, Lana Gojak, Janko Popović Volarić, Petra Kurtela, Marko Torjanac te Slaven Španović, koji je za ulogu Billya dobio nekoliko nagrada za mladog glumca.