Kastav 18. studeni 2017.

“Poteklo” ovoletno od belice

“Poteklo” ovoletno od belice
Autohtona kastavska vinska sorta “tekla” je jučer Trgom istarske vile, u sklopu događanja “Provajmo ovoletno od belice". Osim u degustaciji belice posjetitelji su mogli uživati i u domaćim kastavskim specijalitetima.

Trgom istarske vile širio se poznati miris Kastavcima najdražeg vina. U Kastvu su se okupili domaći proizvođače belice, ali i brojni gosti. Događanjem simboličnog naziva- “Provajmo ovoletno od belice” zajedno su se prisjetili starih kastavskih običaja.

Obilježena “Otakalnica”

“Po Ivetu Jardasu, ki je pisal, Martinje se nikad ni slavilo va oven našen kraje. Ni bilo krštenja mošta. Imelo se j’ običaj da su se judi našli, kad je bila Otakalnica, kad se j’ vino znimalo vanka, pojili su slane sarelice, kompiri, pancetu, kantalo se j’ i soplo“, rekao je  Radenko Srdoč, predsjednik udruge Belica.

Staru je “užancu” udruga Belica oživjela uz pomoć svojih članova, proizvođača autohtone kastavske vinske sorte, ali i gostiju iz Srdoča, Ike, Preluka, Marčelja… Osim u degustaciji belice posjetitelji su mogli uživati i u različitim domaćim specijalitetima.
 
Prvi pjenušac od belice

Kastavsku belicu danas proizvodi dvanaest proizvođača. Prije svega dva desetljeća godišnje se proizvodilo tek stotinjak litara, a danas godišnje poteče čak šest tisuća litara autohtone kastavske vinske sorte.

“Imamo posađeno oko devet tisuć trsi belice va oveh dvajste let ča postojimo. Krenuli smo od ničega, bili su zanemarivi nasadi belice. Sad imamo ugovor s Agronomskin fakulteton, oni nan delaju evaluaciju belice. Imet ćemo va dvanajesten mesece prezentaciju prvega pjenušca od belice. Imamo i ugovor s riječkin sveučilišten kadi se ispituje sih dvanajst naših belic da bi se moglo npisat jednu knjigu o belici da se to ne pozabi, da ostane zavavek zapisano,“ rekao je Srdoč.

Događanje “Provajmo ovoletno od belice” organizirala je udruga Belica, uz pomoć Grada Kastva.