Kastav 12. prosinac 2020.

Predivne kastavske jaslice “osvajaju” posjetitelje

Predivne kastavske jaslice “osvajaju” posjetitelje

Kastavsku crkvicu sv. Sebastijana i Fabijana krase atraktivne jaslice s više od 500 ručno izrađenih elemenata i čak 125 različitih figurica

Više od 500 ručno izrađenih i pomno dizajniranih elemenata tvore pravi mali grad ovih unikatnih božićnih jaslica. Neopisiv doživljaj po prvi put viđenog prizora u Kastvu prenosi duh vremena i vodi nas više od dvije tisuće godina unatrag. 


Osebujna kulisa s čak 125 različitih figurica koje su se smjestile među 12 betlehemskih kućica čine zanimljivu vizualnu kompoziciju oplemenjenu svjetlosnim efektima. Jaslice se sastoje od štalice s Isusom, Marijom i Josipom u pokretima kojima se iz daljine približavaju tri kralja. 


Vrijedni obrtnici smjestili su se uz stilizirane kućice i izrađuju predmete na svakom kutku grada. Uz prikaz pastira s ovcama, jaslice krase mostovi, mala tržnica, osvijetljene spilje sa životinjama i trgovi sa živopisnim prikazom iz svakodnevnog života, dok vizualni dojam dodatno krasi vodopad i efekti vatre. 


Jaslice se prostiru na četiri kvadrata, a tradicija izrade jaslica izvorno potječe iz Rima gdje ih naraštajima izrađuje obitelj koja se već dugi niz godina bavi ovim zanatom, a pogledati ih možete  vremenu od 10 do 20 sati u crkvici Svetog Sebastijana i Fabijana


Osim jaslica pod gradskom Ložom uređen je prekrasan foto point na kojem možete ovjekovječiti svoj posjet Kastvu u ovo adventsko vrijeme.