Kastav 4. veljača 2021.

Predstavljene “Štorije z Kastafšćini i okole” Dragice Stanić

Predstavljene “Štorije z Kastafšćini i okole” Dragice Stanić

Nova knjiga autorice Dragice Stanić “Štorije z Kastafšćini i okole” svečano je predstavljena danas u Gradskoj vijećnici Grada Kastva.

“Knjiga o duši Kastva” kako je “Štorije z Kastafšćini i okole” autorice Dragice Stanić, nazvao urednik Goran Moravček, danas je svečano predstavljena na Lokvini.


“Ta duša Kastva iskazuje se jezikom i pričom. To je suština ove knjige. Kad dođete u Kastav na brijegu vidite zgrade, crkvu, objekte… ali dušu grada ne osjetimo, a ona je upravo u ovoj knjizi. Zbog toga je knjiga identiteta ovog grada. Ne može se razumjeti grad bez njegove duše i to je najveća vrijednost ove knjige”, poručio je Moravček. 


“Osim kastavskih legendi, anegdota, crtica, zgoda, smešica, rugalica je jako puno. Samo bajki je petnaest u ovoj knjizi. Našlo se jako puno literature i o vjerovanjima. Nadam se nastavku i nekoj novoj knjizi jer tih tačića iz življenja je isto jako puno. Koristila sam se izvornim zapisima, od Valvasora do polovice prošlog stoljeća. Najviše je zapisa Ive Jardasa. Mogu istaći da su me se nekako najviše dojmile najstarije dogodovštine Valvasora koje su me vratile u daleku prošlost i način življenja tih ljudi”, rekla je autorica Dragica Stanić, zahvalivši svima koji su pomogli u stvaranju ove knjige. 


Nakladnik je Udruga “Čakavski senjali”, a za likovno- grafičko oblikovanje bio je zadužen Studio Fluminensiana. Tim koji je radio na knjizi upotpunjuju: Cvjetana Miletić, ilustratorica Karin Bogdanić, recenzentica Cecilija Jurčić Katunar i lektorica Ivana Eterović. Projekt su podržali PGŽ, TD EPK Rijeka 2020 i Grad Kastav.


“Grad Kastav nastavio je i u ovim težim vremenima ulagati u kulturu. Kastav i pisana riječ kroz povijest idu zajedno, usko povezani tao da je na nama samo da nastavimo.Svima koji ovako naporno rade na očuvanju čakavštine i tradicije vrata Grada su uvijek otvorena”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, zahvalivši autorici te zaključivši kako će ova knjiga zasigurno pronaći svoje mjesto u svim kastavskim domovima.


Knjiga Dragice Stanić uvelike će pomoći u očuvanju kastavske povijesti i čakavštine, za koju po svemu sudeći straha nema. Naime, u provedenoj anketi čak petina kastavskih učenika označila je čakavštinu kao materinji jezik, a 54 posto od 260 anketiranih učenika izrazilo je želju da uči čakavski jezik.