Kastav 31. srpanj 2019.

“Prelet za Hrvatsku” i izložba vojne opreme u Kastvu

“Prelet za Hrvatsku” i izložba vojne opreme u Kastvu
Predavanjem “Prelet za Hrvatsku” te izložbom ratnih fotografija i vojne opreme u Kastvu je počelo obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti i 24. obljetnice vojno- redarstvene operacije Oluja.

Pukovnik i pilot Hrvatske vojske u mirovini- Danijel Borović, u prepunoj se kastavskoj Gradskoj vijećnici danas prisjetio 4. veljače 1992. i “Preleta za Hrvatsku”. 


“To je tema koja govori o počecima Domovinskog rata, kada je, nakon međunarodnog priznanja, Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov Mig 21, kojim sam ja, nakon višemjesečnih priprema, preletio iz Bihaća na pulski aerodrom. Svaki puta kada počnem priču na tu temu naviru mi sjećanja, živa sjećanja koja odmah asociraju lijepe uspomene, ali i strahove”, rekao je Borović. 

Okupljene su uoči početka pozdravili kastavski gradonačelnik Matej Mostarac te Marino Grbac, predsjednik UHBDR- a Kastav. 


U kastavskoj vijećnici okupljeni su mogli razgledati izložbu ratnih fotografija i vojne opreme, autora Damira Batistića, predsjednika Hrvatskog društva kolekcionara militarije, Čestmira Komareka, stožernog narednika u mirovini te kolekcionara Radovana Živanovića. Izložba se može pogledati sve do 5. kolovoza.


Obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno- redarstvene operacije Oluja, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Grad Kastav nastavit će polaganjem vijenaca na spomen obilježje na kastavskom groblju, 5. kolovoza u 10 sati te mimohodom branitelja od Fortice do crkve sv. Jelene Križarice, gdje će se služiti sveta misa. 


Druženje branitelja nastavit će se u Gradskoj loži, ali i na malonogometnom turniru kod Sportske dvorane „Matija Katalinić“, na kojem sudjeluje šest ekipa: HNK Rijeka, MNK Medicinar, HNK Opatija, MNK Fantina Kastav, MNK Ferro Žegoti i UHBDR Branitelji Kastav. U slučaju kiše, turnir će se održati u dvorani.

Kastav ima tristotinjak hrvatskih branitelja, od kojih je njih 157 učlanjeno u UBDR Kastav, a u Domovinskom ratu poginula su dvojica kastavskih branitelja- Emil Miftarević i Bruno Prpić.